Läckan som klär av kapitalismen

2017-12-06 13:29:34

foto: Vogler/ Wikimedia Commons
Leif Östling & co visar hur arroganta och skandalösa kapitalismens företrädare är.

– Vad fan får jag för pengarna? Kommentaren från Svenskt Näringslivs ordförande, skattesmitaren Leif Östling, är redan ökänd.
Svar: Dina skattemiljoner kanske gick till Facebook, som fått 139 miljoner kronor av svenska staten för att etablera sig i Sverige och sedan inte har betalat skatt.

Facebook kom till Sverige 2013 och fick då först 103 miljoner kronor av regeringen i etableringsbidrag. Senare tillkom ytterligare 36 miljoner, plus sänkta energikostnader för bolaget.
Som tack för hjälpen har Facebook gjort allt för att undvika skatt i Sverige, trots att bolagets annonsintäkter i landet beräknas vara en miljard kronor.
Vinsterna skickas istället vidare, först till Irland och sedan till Caymanöarna, där bolag inte betalar någon skatt alls.
Ansvarig för regeringens gåvor till det superrika Facebook var dåvarande näringsministern, centerledaren Annie Lööf. Högerpolitiker agerar mellanhänder, precis som med alla skattemiljarder som går till privata företag i välfärden.

De senaste avslöjandena, Paradisläckan, handlar om 13,4 miljoner dokument, främst från advokatbyrån Appleby. 2 000 svenskar finns i med i dokumenten.
I Sverige beräknas 40 miljarder kronor ha försvunnit i skatteinkomster, vilket uppges motsvara 100 000 undersköterskor i äldreomsorgen.
Det är dessa dokument som har avslöjat att Leif Östling har 30 miljoner kronor undanstoppade på Malta och i Luxemburg.

I SVT:s Uppdrag granskning fällde han sedan kommentaren att han minsann betalar lika mycket som tusen vanliga skattebetalare och ställde frågan vad han ”får för pengarna”. Han erkände också att det hela handlar om ”egoism”.
Uttalandet upprör politiker och tyckare. Orsaken är, som Dagens Nyheters ledarsida uttryckte det, att Östlings uttalande är ”ett säkert sätt att väcka folklig vrede mot företagare”.
Finansminister Magdalena Andersson oroades också eftersom avslöjandena skulle underminera ”tilliten” till samhällssystemet. De rika borde agera försiktigare, anser alltså ministern och Dagens Nyheter.
Men det är så här kapitalismen fungerar. Skatteplanering är i de flesta fall lagligt. Jättelika bolag kan ha enorma staber med anställda som enbart planerar hur de ska undvika skatt.
OECD, samarbetsorganisationen för världens rika och industrialiserade länder, beräknar att rika och storföretag årligen kommer undan med skatt på 240 miljarder dollar i skatt (över 2 100 miljarder kronor).
I Paradisläckan handlar det om bolag som Nike och Apple. Båda två, liksom Facebook, betalar via egna bolag till sig själva för att få använda logotyper och varumärken.
Världens största tillverkare av skor, Nike, har inte betalat någon skatt alls för inkomster på försäljningen utanför USA, 100 miljarder kronor som redovisas i Nederländerna. Detta eftersom ett bolag som finns i både USA och Nederländerna slipper betala skatt i någondera länderna. Pengarna hamnar sedan i Bermuda.
EU har räknat ut att Apple, världens kanske rikaste bolag, borde ha betalat 120 miljarder kronor i skatt på Irland, dit vinsterna flyttas från andra länder. Den irländska högerregeringen har dock sagt nej, eftersom de vill behålla Apple. Detta trots landets ekonomiska kris.
Efter kritik även från myndigheterna i USA för att vinster skickats till Irland har Apple nu flyttat sina vinster till skatteparadiset Jersey, den engelska ön.

Men det är inte bara multinationella bolag som smiter från skatten. I Paradisläckan finns även den brittiska drottningen, Elisabeth II och Wilbur Ross, USA:s handelsminister.
Skattedetektiverna är med all rätt uppgivna i sina kommentarer. Kapitalisterna kan inte hindras genom kontroller och lagar, även om dessa så klart kan gör viss nytta.
Det är det ekonomiska systemet som måste bytas ut, till demokratisk socialism, där resurserna går till verkliga behov. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!