Laddad hyresprotest

2010-09-15 17:32:56
120 husbybor i alla åldrar deltog på onsdag kväll i ett laddat protestmöte mot Svenska Bostäders planer på kraftiga hyreshöjningar efter de renoveringar som nu har påbörjats i Husby och därefter hela Järva.

Bakgrunden till demonstrationen är starka reaktioner mot beskedet om att hyran för en trea i kvarteret Molde på Bergengatan, som är den första gård­en att förhandlas enligt det s k ramav-talet med Hyresgästföreningen, höjs med drygt 1 000 kronor i månaden, liksom mot en nio månader lång evakueringstid.
Hyreshöjningen blir till och med 200 kronor dyrare än de cirka 800 kronor mer för en trea på 82 kvm som Svenska Bostäder (SB) i brev till hushållen förvarnat om.
Enligt ytter­stadsborgarrådet Joakim Larsson (M) skulle detta bero på ett kollektivt och demokratiskt tillvalsom gjorts av gårdens hyresgäster. Vad detta tillval skulle bestå i förklarade han inte.
Enligt Hyresgästföreningens samrådsombudsman, som inte deltog på protestmötet, är detta en missuppfatt­ning. Orsaken skulle i stället vara ett större behov av ny inredning pga köksrörens placering, vilket SB rimligen borde ha känt till innan man lanserade en höjning med 800 kronor.

Demonstranterna var rörande överens om att kräva renoveringar ut­an hyreshöjningar, vare sig det handlar om 800 eller 1 000 kronor. Fler- barnsmamman Khadiya Osman hävdade under starkt bifall att husen bor­de vara betalda för länge sedan.
Nätverket Järvas Framtid, som påpekar att stammarna inte är mer än 35 år gamla och i många fall bör palla i 50 år, kräver att behovet av ­stambyten ska bevisas tekniskt för varje gård och att renoveringarna genomförs i enlighet med den ordning som motiveras av den tekniska undersökningen.

I de lika gamla bostadsrätterna i Husby finns enligt uppgift inga planer på stambyten på länge än.
Den f d rörmokaren Gunnar Johansson bjöd in Joakim Larsson till att se hans eget badrum, som är omvittnat skinande rent, för att själv bil­da sig en uppfattning om det är rim- ligt att slänga ut det i containrar.
Hyreshöjningarna är enligt Järvas Framtid orimliga av främst tre skäl:
  • Vi har under alla år betalat för ett underhåll vi inte har sett röken av.
  • Energibesparingar som sänker kostnaderna för uppvärmningen ska sänka hyran, inte höja den.
  • Beskattningen av hyresrätter är grovt orättvis. Enligt Hyresgästföre­ningen, SABO och Fastighetsägarna beskattas både nya och gamla hyresrätter med 2 000 kronor mer varje månad för 100 kvm.
Som Arne Johansson från Järvas Framtid och Rättvisepartiet Socialisterna förklarade:
– Vi har inte råd att betala. Renoveringen av miljonprogrammet får katastrofala sociala konsekvenser ut­an en rättvis beskattning och finansi­ering. Kom igen med era renovering- ar när era partivänner i regering och riksdag är redo att korrigera den en­orma orättvisa som gör att vi hyresgäster för en trea på 82 kvm i Husby betalar 1 640 kronor mer i skatt varje månad och 20 000 kronor mer om år­et bakvägen via hyran än en bostadsrätt eller villa av samma storlek.

På det hade vare sig SB:s VD Pelle Björklund eller de närvarande styrelseledamöterna Joakim Larsson (M), Hans-Göran Olsson (FP), Barry Andersson (S) eller Mehdi Oszgoy (V) något svar – lika lite som riksdagsledamoten Per Bolund (MP), som dock ville höja ambitionsnivån på energibesparingarna. Joakim Larsson (M) medgav att stambyten i vissa fall inte är nödvändiga på tio år – men framhärdade i att det ändå var motiverat att börja nu.
De rödgröna i SB:s styrelse medgav att hyreshöjningarna var smärtsamma och pekade på att de vill ut- sträcka ROT-programmet till klimatrenoveringar av flerbostadshus. Det imponerade knappast på hyresgäster­na i Husby då de rödgrönas förslag att sänka fastighetsskatten bara minskar skatteorättvisan från 1 640 till 1 600 kronor i månaden. Om SB:s påstående att renoveringen kostar en miljon per lägenhet stämmer, skulle det rödgröna ROT-programmet på maximalt 50 000 kronor bara motsvara fem procent av kostnaden per lägenhet.
RS Husby

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!