Lagena sparkar 26 varslade

2009-07-08 14:24:27
Hela veckan innan midsommarhelgen var majoriteten av arbetarna på vin- och spritla­gret Lagena ute i en imponerande vild strejk mot att före- taget varslar samtidigt som man tar in inhyrd personal. Stöduttalanden och aktioner genomfördes över hela landet.
Men nu avskedas 26 av de 33 varslade.

– Det är ju bara att gå vidare, mer än så här kan vi inte göra nu, säger Matti Holopainen, som var en av de strejkande.
Av de 33 som varslades kommer 26 att få gå, efter ”sist in först ut”-principen. Enligt Matti Holopainen har även två redan slutat och fem kommer att gå genom naturliga avgångar.

Med stor sannolikhet kommer många att komma tillbaka senare via bemanning, vilket har skett med flera av de som sparkades i julas. På Lage­na tar man idag in personal från tre olika bemanningsfirmor.
– Opinionen ligger ju uppe fortfarande när det gäller bemanningsföretag. Det har ju redan börjat spridas, säger han och har nu siktet på avtalsrörelsen nästa år.
Kommande avtalsrörelse hösten 2010 väntas bli explosiv och frågan om LAS (Lagen om anställningsskydd) lär bli central även i valet nästa år.
En låglönemarknad och osäkra anställningar är en utveckling sedan flera år tillbaka med utförsäljningar och upphandlingar. Ett skräckexempel är Green Cargo, vars personal­styrka är 100 procent inhyrd personal från bemanningsföretag.
Den vilda strejken på Lagena har visat på arbetares kollektiva styrka och kom uppenbart som en chock för VD:n Per Öhagen, som endast ”följer rekommendationerna från Svensk Handel”.

Stämningen till Arbetsdomstolen (AD) om strejkböter på 3 000 kronor, och 5 000 till tre av de strejkande som pekats ut som ledande, har inte dragits tillbaka. Rättegång i AD kommer äga rum i november, enligt uppgift från arbetare vid Lagena. Antagligen vill man på så sätt statuera exempel, då skräcken är stor bland andra arbetsgivare för att deras anställda ska följa efter.

– Det är inte acceptabelt att personalen tvingas bära hela bördan för att företaget ska få ordning på sin ekonomi. Jag hade förväntat mig mer av ett seriöst företag. Lagena visar inget som helst intresse för de konstruktiva förslag till lösningar som personalen presenterat, säger Tommy Tillgren, andre vice ordförande i Handels.
Bland förslagen som Handels presenterat finns förutom sänkningen av overheadkostnaderna även ett förslag om sänkning av lokalkostnaderna. Hyresvärden är Lagenas moderbolag Systembolaget. RS stödjer fullt ut lagerarbetarnas kamp. Under hela strejken var RS-medlemmar i Haninge och andra med ute vid grindarna från kl 05.30 och framåt för att hjälpa till och lära av erfarenheterna.
Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!