Lagerarbetare tar strid för fasta jobb

2010-11-10 14:56:49
Vinster och aktieutdelningar är tillbaka på re-kordnivå. Nästa år be- räknas storföretagen dela ut 146 miljarder kronor till aktieägarna.

För arbetare och tjänstemän är det tvärtom. Arbetslösheten är fortsatt hög.
Trenden med osäkra jobb och allt fler anställda i bemanningsföretag fortsätter.
Lagerarbetare står i frontlinjen mot bemanningsföretagen.
Senast på Coops nya frysterminal i Enköping. 70 anställda har fått sparken vid andra terminaler samtidigt som Coop tar in bemanningsföretag i Enköp- ing.

Handels svaga avtal i våras gentemot bemanningsföretag ledde till ett protestbrev från en rad klubbar på lager runt om i landet.
Måndagen den 22 november genomförs en lagerkonferens inom Han- dels, där de kritiska möter förbundsledningen.
– Konferensen måste leda till att de förstår hur viktig frågan är. Drömmen vore att avtalet sades upp, men vi får väl ställa in oss på att vara stenhårda till nästa gång om två år, säger Fatima Andersson, klubbordförande på ICA:s lager i Helsingborg.
På lagret i Helsingborg arbetade i somras 450 kollektivanställda och 100 inhyrda. Kritiken mot Handels avtal är stort på flera av ICA:s lager.
– Vi vill ha en begränsning, tidigare hade vi 10 procent. Och att inhyrda ska ha snittlön, säger Per Jansson, ordförande på lagret i Årsta, som ICA planerar att lägga ner.
– Vi måste bli överens till nästa avtalsrörelse om att begränsa antalet inhyr­da, säger Jonathan Clar­ke, klubbordförande på ICA-lagret i Kallhäll. Han påpekar också att EU driver helt motsatt linje med krav på förstärkta rättigheter för bemanningsföretagen.

– Det här är den viktigaste frågan för fackens överlevnad, säger Jonathan Clarke vidare.
125 000 jobb försvann under krisen 2008-2009, varav 25 000 i offentliga sektorn. För dem som har jobb är vikariat, tidsbegränsade jobb och bemanningsföretag allt oftare alternativet.
700 000 löntagare är idag visstidsanställda. Dessutom arbetar upp till 500 000 ofrivillig deltid, de flesta kvinnor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!