Läget akut på SÄS i Borås

2013-05-29 12:37:00
Över hela landet rullar en vårdkris upp inför sommaren – arbetsgivarna i framförallt landstingen vägrar att gå sjuksköterskestudenternas krav på 24 000 kronor i ingångslön till mötes. På Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) saknas det 15 sjuksköterskor inför semesterperioden.

Enligt Borås Tidning den 22 och 23 maj är lösningen från sjukhusledningen att slå ihop två vårdavdelningar under veckorna 25-27, med resultatet att antalet vårdplatser kommer att minska med en dryg tredjedel. Både arbetsgivare och fack är överens om att situationen kommer att bli ansträngd.
På Vårdförbundets initiativ har man diskuterat om att skriva ett sommaravtal som ska ge sjuksköterskor 5 000 kronor för varje semestervecka som de inte tar ut under den vanliga semesterperioden. Åsa Bertilsson på Vårdförbundet kommenterar:
– Jag är visserligen lite tudelad i frågan, men det är bättre att man går in och arbetar frivilligt än tvingas till övertid.

Men sjukhusledningen har inte nappat på förslaget utan går i stället på den egna linjen att kompensera för personalbristen med att stänga vårdplatser. Planen baserar sig dock på att antalet patienter inte blir fler än förra sommaren.
– Planen som ligger är ansträngd, men kan fungera om antalet ­patienter blir lika många som förra sommaren. Blir det en sommar som avviker från det normala vet vi inte vilken plan som håller, det är det okända som vi har framför oss, säger chefsläkare Lars Rex.
Denna okända faktor planerar man att lösa med att ringa in semesterledig personal och avbryta deras återhämtningstid, en återhämtning som blir extra viktig när arbetsbelastningen är så hög som den är på sjukhuset.
Under hotet om att bli tvångsinkallad från sin semester är Vårdför­bundets förslag på extra pengar till de som ”frivilligt” flyttar på sin ­semester extra tandlöst.
Frågan om ingångslönerna är en fråga om resurser och resurser är en fråga om kamp. När landstingen vägrar att gå kraven på höjd ingångslön till mötes måste det mötas av ett beslutsamt fackligt motstånd.
Arbetsgivare och politikeretablissemang har försökt stämpla studenternas krav som patientfarliga, när det i själva verket är den egna personalpolitiken som är samhällsfarlig.
Det finns inga genvägar för att komma tillrätta med den ohållbara situationen inom den svenska ­vården.
De vårdprotester som spridit sig över landet måste få helhjärtat stöd från vårdfacken. Kommunals och Vårdförbundets medlemmar har ett genuint stöd av allmänheten för sina krav på rimliga löner och en bra arbetsmiljö.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!