Lägg inte ned Vitåskolan

2015-04-08 14:30:30

foto: Anna Eriksson
Socialdemokraterna i Luleå vill lägga ned Vitåskolan, men möter hårt motstånd och pressades rejält på det senaste kommunfullmäktigemötet.

På det senaste kommunfullmäktigemötet i Luleå pressades Socialdemokraterna hårt om planerna på att lägga ned Vitåskolan – och därmed hota hela Vitådalens framtid. Det var framförallt Rättvisepartiet Socialisterna, Centerpartiet och Landsbygdspartiet som argumenterade för att skolan skulle vara kvar.

–Den utredning som har genomförts har ingen helhetssyn, vad skolan betyder för hela bygden. Skolan med folkets hus är bygdens hjärta. Att man har gjort detta bakom ryggen på föräldrar och boende i Vitådalen gör saken ännu värre, sade Jonas Brännberg, Rättvisepartiet Socialisterna.
– Det här är dödsstören för landsbygden, sade Carola Lidén från Centerpartiet, och Erland Nilsson från Landsbygdspartiet påpekade med darr på rösten att Niklas Nordström (S), nytt kommunalråd, firar sin återkomst till Luleå med att lägga ned sin egen gamla skola.
– Det här går stick i stäv med vad vi har kommit överens om. Vad säger S-politiker från Råneåområdet om detta?, sade Erland Nilsson som tidigare närmat sig S i ett samarbete kring ”landsbygdsfrågor”.

– Det är naivt av Erland Nilsson, som har en genuin omsorg om en levande landsbygd, att tro att man kan ”göra upp” med nedskärningspolitiker om en utveckling av landsbygden. Högerpolitikens utarmning av all service, speciellt utanför stora befolkningscentra, innebär att landsbygden utarmas. För att vända utvecklingen behövs en socialistisk politik med offentliga investeringar i infrastruktur, kollektivtrafik och välfärd åt alla – även på landsbygden, kommenterar Jonas Brännberg.
Miljöpartiet, som styr tillsammans med S, hävdade att de ”inte har tagit ställning ännu” och att de skulle göra det efter ett möte med Barn- och utbildningsnämndens (BUN) socialdemokratiske ordförande – inte efter att ha träffat föräldrar till barnen! Vänsterpartiet tog inte heller ställning, utan talade bara i allmänna ordalag positivt om Vitåskolan och hävdade att frågan skulle lyftas till fullmäktige för beslut samt att det inte var bråttom att besluta.
BUN kommer att ta beslut den 24 april och S-ledningen hoppas på en snabb nedläggning. Frågan är nu om de vågar fullfölja nedläggningen eller om beslutet skjuts upp till att börja med. Mer protester behövs för att öka pressen ännu mer, kanske till att börja med genom en stor manifestation i Vitå eller Råneå som samlar hela bygden. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!