Lägger Ericsson ned i Borås?

2016-09-29 14:12:32

foto: RS Borås
Ännu en ort hotas av jobbslakt.

I början av förra veckan avslöjades hemliga dokument, som visade att tele­komjätten Ericsson skulle lägga ned all sin tillverkning i Borås och  Kumla. 
Tusentals jobb riskerar att försvinna. Värst drabbas Borås.

Enligt Borås Tidning riskerar 800 jobb att försvinna i staden när företaget lägger ned sin tillverkning av minilinkar i Sverige. Anledningen till nedläggningen är att företagsledningen vill spara pengar. I förlängningen är det mer än 800 jobb som hotas, eftersom underleverantörer kommer att mista uppdrag. 

Ericsson har stor betydelse i Borås då företaget är stadens största privata arbetsgivare. 

– Om det är substans i ryktena är jag besviken. De som drabbas bör ju meddelas först. Responsen från ledningen har varit att inte kommentera. Kollegorna blir nedstämda och förbannade.  Folk försöker tyda budskapet. Vi kommer nog få ett konkret besked innan kvartalsrapporten – vi får stå ut med att inte veta fram till dess, helt enkelt, säger en av de arbetare på  Ericsson i Borås som Offensiv har pratat med (samtliga har bett att få vara anonyma). 

Finns det något möte inplanerat? 

– Nej, inget. Inte ens den lokala företagsledningen vet ju någonting konkret ännu. Men antagligen kommer väl några politiker hit och gör en grej, ger massa löften och så. 

En annan arbetare säger: 

– Man har ju haft en känsla ett tag nu om att det ska hända något Det kan ha varit grejer som tyder på att de kommer att skära ner, redan innan sommaren. Det har skjutits upp två gånger, men nu blir det kanske av. 

En tredje arbetare är inne på samma spår: 

– Vi har länge vetat om att  något sånt här skulle hända, så när detta läcktes blev jag inte förvånad. Rykten har ju spridits under dagen, men jag väntar på ett officiellt uttalande – för rykten kan man ju inte lita på. Stämning bland kollegorna är tryckt. Men man har ju länge fått intrycket att detta kommer att hända förr eller senare, så någon överraskning är det väl egentligen inte. 

– Först får man höra hur företagets chefer tagit ut mångmiljonbonusar, sedan att de ska lägga ner fabriken här i staden. Det är klart att man blir förbannad, citeras pensionären Claes-Håkan Hansson i Dagens Nyheter den 22 september. 

Arbetarna måste nu förbereda sig på att ta strid för jobben om det nu visar sig vara substans i avslöjandet. När Saab-fabriken i Trollhättan lades ned 2009-2011  bjöd facket aldrig upp till kamp; en symbolisk demonstration arrangerades  i början av 2009, men den blev mer ett sorgetåg än en samling till kamp. 

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv menar att ägarna till Ericsson och deras ledning måste utmanas på allvar. Strålkastare måste riktas mot direktörernas bonusar och företagets vinster. 

Det behövs en riktig kampanj för jobben med omedelbara demonstrationer, beredskap för strejker  och ockupationer. 

Det behövs demokratiska och kämpande fackföreningar. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!