Lägre lön i vinstjagande friskolor

2018-10-03 11:31:44
Sveriges fyra största friskolekoncerner har under de senaste 4 åren gjort en sammanlagd vinst på över 3 miljarder kronor.
Samtidigt har lärarna på flera friskolor betydligt lägre lön än kollegorna i kommunala skolor. Det visar en granskning som Pontus Bäckström, utredare på Lärarnas Riksförbunds (LR) kansli i Stockholm, har gjort på uppdrag av Skolvärlden, som ges ut av LR. I granskningen har lönerna (2017) för kommunalt anställda lärare som är LR-medlemmar jämförts med vad motsvarande friskolelärare tjänar.  

Granskningen visar att:
• Lärare i friskolor har i genomsnitt 1 000 kronor lägre månadslön än vad deras kommunalt anställda kollegor har.
• Behöriga lärare på Internationella engelska skolan tjänar i genomsnitt 3 000 kronor mindre i månaden än vad motsvarande kommunala lärare gör.
• När IES-läraren går i pension får hen räkna med att få ett par tusen kronor mindre i månaden i pension än om hen varit kommunalt anställd.

Källa: Skolvärlden den 13 september

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!