Landsomfattande protestdag för rätten till asyl – 550 demonstrerade i Göteborg

2011-03-22 08:32:58


”Den som flyr har inget val, ingen människa är illegal”. 550 demonstrerade i Göteborg för rätten till asyl.

Runt om i landet i ett 15-tal städer hölls demonstrationer som en del av den landsomfattande protestdagen för rätten till asyl. I Göteborg demonstrerade 550 personer med Asylrörelsen och Aktion mot deportation. 300 demonstrerade i Stockholm, 200 i Säffle. Demonstrationer hölls även i städer som Malmö, Uddevalla, Uppsala, Sundsvall, Boden, Mark med flera.

Demonstrationerna hölls på årsdagen av USA:s invasion av Irak under parollen ”Bekämpa de som tvingar människor på flykt, inte de som flyr”.

Demonstrationen i Göteborg öppnades på Götaplatsen av Kristofer Lundberg, en av initiativtagarna från Asylrörelsen, och första talare var Linda Persson från Aktion mot Deportation.

Demonstrationen ställde sedan upp bakom banderoller och plakat med krav på flyktingamnesti.

”No borders, no nations, stop deportations”, ”den som flyr har inget val, ingen människa är illegal” och ”återinför rätten till asyl” dundrade talkörerna nedför Avenyn fram till Gustaf Adolfs torg där flera organisationer talade.

Edit Adrell från Ung Vänster talade om de två flyktingbarn som Migrationsverket hotar att ensamma utvisa till Makedonien.

Linnea Wallberg talade för Rättvisepartiet Socialisterna:

– Det är en skrämmande utveckling vi ser. Fort Europas murar reser sig allt högre. Ansvaret vilar på de nyliberala politiker som använder sig av rasismen för att rättfärdiga sin exploatering av världens fattiga.

– EU-kommissionär Cecilia Malmström skrev 2010 under ett avtal med Libyens dikator Ghadaffi, han fick 440 miljoner kronor för att under tre år stoppa flyktingar in i Europa. Detta avtal gynnade också franska och italienska storföretag.

– Blockaderna utanför flyktingförvaren visar vad denna rörelse kan åstakoma. Nu måste vi bygga en massrörelse likt Flyktingamnesti 2005, sa Linnea Wallberg.

Krillos från SFSA hyllade de asylaktivister som dagligen gömmer flyktingar och blockerat utvisningar. Krillos kritiserade också det åtal som väckts mot 15 asylaktivister efter blockaderna i Kållered.

Tofigh Mohammadi frå Flyktingars Riksorganisation talade om behovet av flyktingars självständiga kamp.

Gustav Landström från Vänsterpartiet var sista talare. Han fördömde USA:s krig och den svenska regeringens massutvisningar.

Asylrörelsen sprider sig runt om i landet. Nästan varje vecka hålls demonstrationer, blockader, debatter och protester mot den omänskliga asylpolitiken. Pressen underifrån är det som kan tvinga fram en förändring.

Amer Mohammed Ali

Läs om demonstrationerna på andra orter

Stockholm

Säffle

Uddevalla

Sundsvall

Boden

Mark

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!