Landsomfattande solidaritet med sittstrejken

2017-09-20 21:06:09

foto: Sari Hevosaho
Kampen hålls vid liv i Borås.

Stockholm: ”Utsatta måste hålla ihop”

Den 12 september, dagen då riksdagen öppnade efter sommaruppehållet, arrangerade Ung i Sverige en protestdag med demonstrationer på många orter. I Stockholm samlades cirka
1 000 personer.

–Idag är den trettioåttonde dagen, sa Fatemeh Khavari, talesperson för sittstrejken mot utvisningar till Afghanistan, och fortsatte:
– Vi ska bygga landet tillsammans! Utsatta grupper i samhället måste hålla ihop.
Demonstrationståget gick från Kungsträdgården, förbi riksdagen, runt Gamla Stan och förbi riksdagen igen, till flyktingbarnens sittstrejksplats Norra Bantorget.
Pensionären Erkki talade om sitt liv som flyktingbarn från Finland och om hur han och andra flyktingar har varit med och byggt landet efter andra världskriget.
Johny, som har en funktionsnedsättning, talade om lidande och medmänsklighet.
Det var tyvärr ingen talare från BB-ockupationen i Sollefteå, som var inbjudna till demonstrationen.
Flyktingarna Morteza och Hadi, som båda är konstnärer, höll varsitt tal om sin osäkra situation i Sverige och den svåra resan hit.
Ung i Sverige lanserade också en bostadsförmedling för ensamkommande flyktingar. Gå in på bostaduis.nu för att erbjuda bostäder till dem. ■

”Vi kan göra skillnad”

Tisdagen den 12 september besökte Rättvisepartiet Socialisterna Globala Gymnasiet i Stockholm inför demonstrationen.

Vi mötte ett tiotal elever som hade hört om demonstrationen tack vare att RS hade delat flygblad på skolan några dagar innan, och som ville vara med.
Men efter bara några minuter började fler och fler ansluta sig till gruppen,och ville delta i plakatverkstaden som precis hade påbörjats. På plakaten stod det budskap som ”Vi vill leva” och ”Snälla Migrationsverket, utvisa inte oss”. På en banderoll stod det klart och tydligt ”Globala Stödjer Flyktingkampen”.
När tåget väl började gå var vi närmare femtio personer som tillsammans växlade mellan att ropa ”Ingen människa är illegal” och ”Stop deportations”. Flera förbipasserande människor applåderade och vi mötte till och med elever från Globala Gymnasiet som hoppade in i tåget när vi gick förbi. Väl framme vi Kungsträdgården anslöt sig tåget till den större demonstrationen.

Jag talade med två av deltagarna, Ramin och Amal.
– Vi tycker att utvisningarna är orättvisa. Ungdomarna förlorar hoppet om livet. Jag tänkte att ”min röst kanske kan göra skillnad”, säger Amal och fortsätter:
– Den här demonstrationen var jättebra. Vi visar att vi bestämmer – vi kan inte stå tysta, utan vi kan göra skillnad.
– Vi vill visa alla i Sverige att de barn som kommer hit har lika rätt att leva här som de barn som har fötts här, fyller Ramin i och tillägger:
– Hoppas att regeringen ger oss ett svar, att de äntligen stoppar utvisningarna. ■

Borås: ”Vi kräver amnesti”

Omkring 100 boråsare stod i solidaritet med Ung i Sverige den 12 september. 

Mohammad Jafari var konferencier och sa i sin inledning bland annat: ”Vi är de små vattendropparna, som krossar byråkratins stenblock”. Sedan presenterade han förste talaren, som var Ida Legnemark (Vänsterpartiet):
– Idag höjer Borås rösten. Idag reser sig Sverige, inledde hon.
Hon betonade i sitt tal medmänsklighet och mycket vikten av att kunna sätta sig in i andra människors situationer. Hon berättade också om hur Sverige är rikare än någonsin, men att politikerna ändå inte ansåg sig ha råd att ta emot flyktingar. Hon avslutade sitt tal med att läsa en dikt av Stig Dagerman, dock inte samma dikt som hon läste på Refugees Welcome-manifestationen för tre år sedan.
Sedan talade Karin (Röda Korset). Hon tog avstamp i Hasse Alfredssons bortgång nyligen och berättade om hans radarpartner Tage Danielssons medmänsklighet. ”Inshallah! Stanna här!”, avslutade hon.

Därefter talade David Lindquist från Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv, och presenterades av Mohammad som ”någon som alltid varit med oss, och kämpat med oss”.
David lyfte som ett exempel på framgång stoppandet av en deportation. I sitt tal sade han bland annat:
– Vi kräver amnesti. Vi kräver trygghet för alla, möjlighet att få stanna kvar i staden vi har rotat oss i, rätt till utbildning, rätt att överleva.
Vidare berättade han om hur en solidaritet mellan olika grupper såsom sopgubbar, flyktingar, BB-personal, gymnasiumelever, elevfack och reguljära fackföreningar som Seko har vuxit fram – och hur viktigt detta är för att kampen ska vara framgångsrik.

Solidaritet mellan olika grupper var något som Stina Nilss (RFSL Newcomers Borås Sjuhärad) fokuserade på i större delen av sitt tal.
– Den här dagen är till för att visa att alla kamper hänger ihop, och att inga av de krav vi ställer står emot varandra. Det handlar om att vi vill höja pensionerna, vi vill ha mer pengar till LSS-verksamheten, vi ger stöd till BB-ockupationen. Stoppa utvisningarna till Afghanistan! Rätt till rättigheter oavsett sexualitet och könsidentitet.
Hon menade kort och gott, precis som Ung i Sverige och Rättvisepartiet Socialisterna gör, att ingenting av detta står emot varandra.

Siste talare var Kamal el Salim från Refugees Welcome Sjuhärad, som avslutade med att utropa: ”Mina vänner – sammanhållning är vårt enda alternativ!”.
Det hela avrundades med att Mohammad Jafari och David Lindquist ledde några talkörer, bland andra: ”Det handlar om människoöden – sluta skicka folk i döden!” Sedan gick folk loss med sprejburkar och målade slagord på den öppna graffitiväggen. ■

Göteborg: ”Låt oss stanna”

Även i Göteborg hölls en manifestation den 12 september.

–Om jag var en svensk medborgare skulle jag läsa om avrådan från att åka till Afghanistan. Vi kan läsa om svenska medborgare som får hjälp av svenska myndigheter om de befinner sig i Afghanistan, och det gäller hela Afghanistan. Många av mina bröder och systrar utvisas till det land som mina klasskamrater, grannar och vänner avråds från att resa till. Låt oss stanna.
Så lät ett av talen på demonstrationen i Göteborg. En ung kille, själv från Afghanistan, berättade om situationen i landet och faran av att Sverige utvisar flyktingar dit. Här i Sverige är han aktiv i att bland annat hjälpa andra ungdomar att klara av sin vardag efter negativa beslut från Migrationsverket.

Amer Mohammed Ali talade för RS. Amer förklarade hur attackerna på asylrätten, vården, LSS och pensionerna hör ihop med det rådande politiska systemet och att vi är starka när vi kämpar gemensamt som på denna demonstration av Ung i Sverige.
Amer avslutade talet med en uppmaning till deltagande i demonstrationen mot nazisterna den 30 september i Göteborg, och att det är viktigt för asylrättskämpar att delta då nazisterna var de som fysiskt attackerade sittstrejken i Stockholm. ■

Luleå: Avstamp för förnyad kamp

50 personer slöt upp till den manifestation som Rött Forum i Luleå hade kallat den 12 september. 

Många av deltagarna var själva ensamkommande ungdomar med rötterna i Afghanistan.
Ung i Sveriges starka uttalande ”Vi bygger landet” lästes upp av konferenciern Liv Shange Moyo. Fatima Linna Trabelsi talade för Rött Forum och berättade hur berörd hon hade blivit av Fatemeh Khavaris berättelse om hur hon startade sittstrejken efter att hennes nära vän hade utvisats och traumatiserats svårt:
Vänsterpartisten Bertil Bartholdsson knöt i sitt tal an till kampen mot stormakternas krig och plundring som tvingar människor på flykt. Han uppmanade alla att sluta upp igen i protest mot Nato och krigsövningen Aurora den 23 september.

Jonas Brännberg talade för Rättvisepartiet Socialisterna. Han skickade en stark uppmaning till Vänsterpartiet:
– Utan Vänsterpartiets stöd faller regeringen. Det här är en fråga på liv och död där Vänsterpartiets ledning måste sätta hårt mot hårt. Med stöd av en stor opinion mot utvisningar har de makten att tvinga fram ett stopp för detta vansinne.

Efter att den utåtriktade manifestationen avslutades fortsatte omkring 30 av deltagarna till Kulturens Hus för ett samtal om hur rörelsen kan byggas starkare och gå mot seger. Den inspirerande diskussionen utmynnade i beslutet att, som första steg, starta en rullande sittstrejk på Luleås gymnasieskolor, varje fredag kl 11-12 med start den 15 september på Kungsfågeln. ■

Flera hundra i Umeå

Några hundra Umeåbor demonstrerade mot utvisningar.

– De ska utvisa oss till Afghanistan. Det är inget säkert land och våra liv står på spel. Snälla, låt oss stanna, sa 16-åriga Masoud Qarizadas i sitt tal. ■

Falun

– Vi har resurser i samhället för att allt det här ska kunna förbättras, sa Anton Ek, initiativtagare till den sittstrejk som genomfördes på Rådhustrappen, till SVT Dalarna den 12 september. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!