Landstingsröta i Västernorrland – Hemligt miljonavtal till avhoppad chef avslöjat

2017-06-11 10:42:24
Radio Västernorrland avslöjade i förra veckan ett avtal som inte diariefördes av landstingsdirektören Inger Bergström, utan hemlighölls i en byrålåda. Avtalet ger den avhoppade HR-direktören Lena Thelin 30 månadslöner på 69 300 kronor från början av år 2015 till augusti 2017. 

Totalt skickar landstinget iväg över 3 miljoner arbetsbefriade kronor till sin före detta direktör. De kastar även med en betald treårig utbildning på Gestaltakademin med mat, logi och egenterapi i avtalspåsen. Lena Thelin har dessutom ett nytt jobb som personalchef i Strängnäs kommun sedan juni 2016 och har även där en månadslön på 69 000 kronor.
Efter att först ha ljugit i Radio Västernorrland, om ett ej existerande avtal, var Inger Bergström dagen efter djupt ångerfull över sitt agerande och förklarade att det var på uppdrag av den förre landstingsdirektören Anders L Johansson som hon i rollen som förvaltningschef hade tecknat avtalet. Det är samme Anders L Johansson som när han fick sparken utlöste ett tolv månaders avtal på 140 000 kronor i månaden – pengar som länets skattebetalare tvingas betala ut än idag, ända fram tilll årets slut.

Inger Bergström avgick dagen efter avslöjandet från sin tjänst med omedelbar verkan. Den politiska ledningen för landstinget med regionrådet Erik Lövgren (S) i spetsen har svurit sig fri från att ha haft kännedom om innehållet i avtalet.
Lena Thelin har via mejl meddelat media att hon blev illa behandlad av sin tidigare arbetsgivare ”på ett oprofessionellt och kränkande sätt, på ett personligt plan” och därför tog juridisk hjälp som resulterade i avtalet.
Frågan diskuteras på regionstyrelsen den 9 juni och en oberoende utredning, kanske också en polisutredning, ska göras för att se om det är fråga om korruption eller någon form av utpressning för att hålla tyst.

Några dagar senare avslöjade SVT Västernorrlandsnytt att förra sjuk- och hälsovårdsdirektören på landstinget Margareta Berglund Rödén, nu överläkare på ortopeden på Sundsvalls sjukhus med bibehållen chefslön från landstinget med 110 000 kronor i månaden, presenteras som affärsområdeschef och kontaktansvarig på privata Ledningsbolaget i Sverige AB. Det är ett bolag som Rödéns förre chef Anders L Johansson visar sig vara involverad i som rådgivare.
När SVT börjar ställa frågor kring detta händer saker snabbt. Ledningsbolaget säger att deras hemsida är felaktig och raderar bort Margareta Berglund Rödén. Den senare meddelar via landstinget till SVT att hennes relation med bolaget avslutades den sista maj.

Samtidigt som landstingsledningen år efter år låter överbeläggningar och korridorvård fortgå, stöter bort sjuksköterskor som kräver någon tusenlapp mer i lön, lägger ned BB med mera i Sollefteå med argumentet att det måste sparas pengar, sprinklar de samtidigt obekymrat ut miljoner över sina mest högavlönade och priviligerade.
Landstingets betalning till ett fåtal avhoppade direktörer har avslöjats vara dolda och ligga i nivå med kostnaden för hela vårdenheter som lagts ned det senaste året med argumentet att spara pengar. Så kan det inte få forsätta! ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!