Landstormen kräver politisk kursändring

2018-08-22 20:47:57

foto: chas B, Helen Simonsson / Flickr CC
Klyftorna fortsätter att öka.

Klyftorna mellan olika delar av landet fortsätter att växa. Lördagen den 25 augusti kl 13.00 ordnas en manifestation på Mynttorget i Stockholm för att ställa krav på en politisk kursändring.

Det är den nybildade föreningen Landstormen som står bakom arrangemanget. I en debattartikel i Svenska Dagbladet pekar Landstormen på de växande skillnaderna i kommunalskatt mellan en del välmående storstadskommuner och kommuner i glest befolkade landsdelar. Mellan exempelvis Solna och Härnösand skiljer det 20 000 kronor i kommunalskatt per år för den som tjänar 300 000 kronor.

Att peka på de otillräckliga resurserna till särskilt de mindre kommunerna och landstingen är viktigt i denna valrörelse där det är uppenbart att riksdagspartiernas löften om ”miljardsatsningar” på kommunerna i själva verket inte är i närheten av att säkra en bibehållen service.

De krav som Landstormen ställer i samband med lördagens manifestation är följande:

  • Fungerande vård, skola och omsorg i hela landet – förstärkning av de mindre kommunernas ekonomi.
  • Skogen, vind- och vattenkraft samt gruvor skapar stora värden – de regioner och människor som är delaktiga måste få en rimlig del av vinsterna.
  • Fungerande kommunikationer behövs i hela landet – kraftfull satsning på utbyggnad av järnvägar.
  • IT-nät och telefoni måste fungera även utanför städerna – infria löftena om bredbandsutbyggnad och säkra stabila telefonilösningar.
  • Återlokalisering av statliga jobb till hela landet – 10 000 jobb är ett minimum.
  • Storbankerna har övergett stora delar av Sverige – staten måste ta ansvar för att det går att låna till bostadsbyggande och företagande även utanför städerna. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!