Lärarkrav: Riv upp det nya avtalet!

2012-10-11 11:13:47
Lärarstriden är långt ifrån över. På facebook finns två tydliga uttryck för detta: ”Lärarnas röst” och ”Tredje facket”. Det omedelbara kravet är att riva upp avtalet då det saknar stöd bland lärarna.

”Tredje facket” har på kort tid ­vuxit till över 2 000 medlemmar. Trenden att lämna facket finns, men samtidigt finns en kritik mot fackledning och debatt om hur man ska återerövra fackföreningarna. Vägen framåt än så länge är fredagsdemonstrationer runt om i landet. Men idéer om fortsatta stridsåtgärder diskuteras flitigt. Kravet på extrakongress behöver få snabb spridning och tas upp på de fackmöten som ska gå igenom avta­let.
”Lärarnas röst” krävde i samband med fredagsdemonstrationerna den 5 oktober:
Att avtalet rivs upp eftersom det saknar stöd hos lärarna.
Att nya förhandling­ar inleds. I det nya avtalet ska lärar­na garanteras lönehöjningar över märket så länge avtalet gäller.
Att lärarnas arbetssituation ses över. Den administrativa bördan måste minska rejält.
Att staten tar över huvudmannaskapet av skolan. Staten måste stå som garant för likvärdigheten i skolan. SKL har misslyckats med sitt uppdrag och bör därför inte få fortsatt förtroende.
Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!