Även om lärarstrejken framförallt gäller lönerna för de allra lägst betalda lärarna i grundskolan, uppges den efter att ha pågått i en vecka vara total. Det betyder att ingen av eleverna i Kenyas offentliga skolor får någon undervisning.
Arbetsdomstolens motsvarighet i Kenya dömde snabbt ut strejken som olaglig, vilket har underlättat regeringens försök att krossa den.
De strejkande lärarna hotas med uppsägning och lärarna på landsbygden, som ofta har sin bostad i skolans byggnader, med vräkning. I dagarna meddelade regering- en att man kommer att frysa inne januarilönerna för alla grundskolelärare. För lärarnas del innebär det att de inte heller får betalt för den dryga halva månad de jobbade innan strejken bröt ut.
Men Kadro Unda, grundskolelärare i Malindi och ordförande för KNUT:s kustsektion, verkar luttrad:
– Så fungerar det alltid i Kenya. Det här är inte första gången som lärarna hotas. Lärarna har strejkat förr och låter sig inte skrämmas.
Lärarna är den starkast organiserade gruppen bland Kenyas löntagare.
KNUT strejkade senast år 2002, men annars är strejker ovanliga, vilket delvis förklarar omfattningen av de attacker som lärarstrejken möter.
Ett par veckor innan strejken bildades ännu ett lärarfack, KUPPET , som sa sig företräda de högst avlönade lärarna. I sista stund meddelade KUPPET att man inte skulle delta i strejken. Istället skrev de på regeringens bud som gav de högst avlönade lärarna rejäla lönelyft men som lämnade småsmulor till majoriteten, grundskolelärarna i KNUT.
Jag frågar Kadro Unda om vad hon anser om KUPPET och hon svarar så här:
– Om vi ska vara ärliga, finns det inget fack som heter KUPPET. Det registrerades precis innan strejken för att splittra oss, men det är mer eller mindre ett gult [arbetsgivarkontrollerat] fackförbund.
Men tidningarna har uppgett att det har tiotusentals medlemmar?
– Ja, och jag skulle också kunna säga till dig att jag har ett fackförbund och uppge ett medlemsantal… I verkligheten deltar de gymnasie- och högskolelärare som KUPPET säger sig företräda i strejken, säger Kadro Uda, och Sammy Abiyo Mali-be, kassör i kustsektionen, fyller i:
– Min dotter går på gymnasiet och på hennes skola har det inte hållits någon undervisning på flera dagar. Nu hotar dessutom universitets- lärarna med att gå ut i strejk.
Enligt dagstidningen Daily Nation den 27 februari, ansluter sig nu dessutom lärare på privata skolor till strejken. För tillfället står regeringen och KNUT miltals ifrån varandra.
Regeringens erbjudande för tre år är mindre än den löneökning KNUT kräver ett år framåt från och med juli i år.
Planerar KNUT några demonstrationer eller offentliga möten för att mobilisera stöd för strejken?
– Sådana äger rum runt om i hela landet, men de är farliga för lärarna att delta i eftersom de hela tiden riskerar att bli arresterade. Vi kan inte mobilisera öppet inför sådana demonstrationer, men vi vill fortfarande att människor ska se att vi käm- par, förklarar Kadro Unda.
Hon berättar att sex lärare greps här i Mombasa strax efter att strejken förklarats olaglig förra veckan, men att KNUT lyckades få dem släppta nästa dag.
Löneskillnaderna bland Kenyas lärare är enorma. De högst betalda lärarna har en månadslön på upp till motsvarande 12 000 svenska kronor, en summa som majoriteten av lärarna inte ens når hälften av.
De lägst betalda lärarna tjänar mindre än en tusenlapp i månaden (2007).
– Vi tror att vi kommer att vinna och få den löneökning vi begär, eftersom vi har brett stöd. Att anställa våra morföräldrar är inte direkt en långsiktig lösning! säger Kadro Unda.
Hon får medhåll av Sammy Abiyo Malibe:
– Ja, det är desperata åtgärder, som en döende hästs sparkar.
Samtidigt växer lärarnas självförtroende mer och mer.
Ulrika Waaranperä