Lärarstrejkerna fortsätter

2007-05-09 13:25:53

foto: Per-Åke Westerlund
All media var på plats, men få reportrar talade med demonstranterna.

– Den iranska regimen är skakad av fortsatt ökad arbetarkamp, och har använt hård repression mot strejker och demonstrationer under våren. Det sade Per-Åke Westerlund, Rättvisepartiet Socialisterna, i en appell på demonstrationen.

I Teheran tog arbetarna över den officiella första maj-manifestationen från regimens gula fackförening, Arbetarnas Hus. Den officielle talaren avbröts av burop och 7 000 arbetare samlades i ett demonstrationståg med paroller för att Mahmoud Salehi ska friges (Salehi hungerstrejkade 24 timmar under 1 maj). Säkerhetsstyrkor angrep demonstrationen och många greps. Bussfackets kände ordförande Mansour Ossanlou överfölls också, men säkerhetspolisen misslyckades att gripa honom. Till och med de statliga tv-nyheterna sände intervjuer med missnöjda arbetare.
I Sanandaj i Kurdistan angreps en arbetardemonstration av polis som använde både tårgas och knivar. Shist Amani, ordförande i fackföreningen för arbetslösa och avskedade arbetare hörde till dem som greps av polisen. Demonstrationer med tusentals ägde också rum i flera andra städer i Iran.
Irans lärare har stått i spetsen för kampen sedan i februari, med krav på högre löner och att deras fackförening ska erkännas. På en protestdag den 2 juni demonstrerade 4 000 lärare i Sanandaj. Deras fackordförande var arresterad tre veckor i mars och hundratals lärare har i olika omgångar också varit arresterade.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!