Lärjedalen visar att kamp lönar sig

2009-10-28 16:23:47


300 demonstrerade mot nedskärningar i Lärjedalen den 21 oktober

Stadsdelen Lärjedalen i Göteborg har den sena-ste tiden kokat av protester, som också visat att kamp lönar sig. Förra onsdagen demonstrera­de 300 elever, lärare, fritidspersonal och boende mot de nedskärningar som hotar stadsdelen.

Demonstrationen genomfördes trots att protester­na redan kvällen innan räddade biblioteket i Hammarkullen och fritidsgården i Bergum.
Ställda inför en massiv o­pinion från de 150 personer som packade Hjällbo- skolans aula på tisdag kväll valde Lärjdedalens nämndpolitiker att backa från en del av nedskärningarna.

Dörrarna fick stängas då lokalen inte rymde fler. Första bänkraderna fylldes av tjugotalet mammor från Öppna förskolan i Hammarkullen, som hotas med att bli av med en av två tjänster.
Politikerna försökte räd-da ansiktet genom att snabbt tillkännage att nedskärningspaketet min-skas från 45 till 25 miljoner kronor.

Är det något detta visar är det att kamp lönar sig. Det är de verksamheter som kämpat som räddas. Det är efter elevstrejker och demonstrationer i Hammarkullen och Berg­um till försvar för fritidsgården och biblioteket som politikerna backar. Det är efter flera massmöten och tvärfackliga möten på skolorna som politiker nu säger ”Det mesta av pengarna går till barn och unga”.

På onsdagen fortsatte kampen. Första talare var mamman Bahar Aydeniz:
– Öppna förskolan betyder mycket för oss. Det har blivit en mötesplats för våra barn och för oss mammor och pappor, sa hon.
Ordförande i SDN, socialdemokraten Shadiye Heydari, svarade arrogant att föräldrar måste ta stör­re ansvar för barnen och inte överlämna dem till personalen.
”Föräldrar ta ert ansvar” var ett politiskt mantra som besvarades av Kristofer Lundberg, medlem i Rättvi-separtiet Socialisterna, och med flera års pedagogisk utbildning bakom sig:
– Hur bra man än är som förälder har personalen en pedagogisk utbildning och strukturer för dagen. Det går inte bara att öppna dörrarna och ha en verksamhet som fungerar.
Folkpartisten Ann-Sofie Lager­stedt, vice ordförande i stadsdelsnämnden, trodde att det skulle ha sett annorlunda ut om Alliansen styrt i Göteborg, medan Shadiye Heydari (S) frågade publiken var pengarna ska tas ifrån.

Även den frågan besvarades av Kristofer Lundberg:
– FP sitter i en regering som gett de 10 procent rikaste en skattesänkning på 80 miljarder kronor som hade kunnat gå till välfärd och 50 miljarder till bankerna, bara chefernas bonus skulle räcka till 6 500 jobb i vård, sko­la, omsorg. Man har lovat 1 500 miljarder kronor till bankerna vid behov, vem kan påstå att det saknas pengar. Var ska pengarna tas frågar ni – låt de rika betala.
Efter ett avbrott för applåder fortsatte Kristofer Lundberg:
– Pengarna till kommuner och landsting från staten har minskat de senaste 20 åren, inte bara de senaste tre åren av högerregering utan även under Socialdemokraterna. Staten måste skjuta till pengar nu, vi vill ha pengarna tillbaka. Offentlig sektor måste rustas upp, inte skäras ned.
Detta var också krav som framför­des på demonstrationen dagen efter mötet, onsdagen den 21 oktober. Från Hjällbo och Olofstorp kom man till Hammarkullen för att delta i demonstrationen, som samlade 300 personer.

Samtliga tre fritidsgårdar fanns representerade med ungdomar och banderoller, så också personal och elever från skolorna i Hammar­kullen. Öppna förskolan kom med si­na barn och banderoller. Plakaten ta- lade sitt tydliga språk ”Skär inte ned på vår framtid” och ”Rusta upp, skär inte ned”. Demonstrationen gav ock­så en röst åt de äldre som inte själva har möjlighet att göra sin röst hörd.
På torget öppnade kvällens konferencier Ari Amin och presenterade talarna:
Edison Yakob frågade sig vart hans pappa som är gammal ska gå när medborgarkontoret stänger. Kawsar Timayare underströk att det är rätt att protestera. Teddy Paunkoski, fritidsledare på Mixgården, betonade att alla stod enade. Hajer Alsaidan från Elevkampanjen sa att kamp lönar sig, me­dan Gun Holmertz från Caritas menade att det handlar om de ungas framtid.
Demonstrationen startade på Hammarkulletorget. I täten bars en kista som symboliserade Lärjedalen som stadsdel. Budskapet var att det är politikerna som håller i spaden och nu står inför valet att gräva ned Lärje-dalen eller inte. Lärjedalens invånare är oroliga för den utveckling vi sett. Verksamhet efter verksamhet läggs ned eller skärs kraftigt ned.
”Ni där uppe känner inte oss, vi ska kriga vi ska slåss – ni tar inte pengar av oss!” och ”Lärjedalen reser motstånd!”, skanderades talkörerna i den främsta livligaste delen av tåget. ”Vad kämpar vi för? – Lärjedalen!”, ekade det mellan husväggarna när demonstrationen kom fram till Hjällbo Lillgata.

– Vi sitter i samma båt säger politikerna, alla ska vara med och betala. Men inte ens på Titanic satt man i samma båt, det är andra och tredje klassens medborgare som drunkna. Överklassen har sina livbåtar, de klarar sig alltid, sa Kristofer Lundberg.
Utanför SDN:s  möteslokaler lämnades sedan den stora kistan och Lärjedalens invånare har visat att man är beredda att förhindra politikerna att gräva ned Lärjedalen.
Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!