Lars Leijonborg vill införa universitetsavgifter i smyg

2008-11-19 21:24:14
I juni lades det fram ett förslag från högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg om att införa universitetsavgifter för utomeuro- peiska studenter.

Förslaget baseras på en utredning påbörjad av den förra socialdemokratis­ka regeringen.
I ett pressmeddelande från Utbildningsdepartementet den 23 juni i år heter det att ”det finns uppenbarligen en betalningsförmåga på denna marknad, antingen från studenternas familjer eller från stipendiesystem i deras hemländer”.
Alltså vill de göra en vinst genom ett system som tar emot elever med rika föräldrar, istället för de duktigaste eller de med störst behov.

Förslaget har inte fått särskilt mycket uppmärksamhet hos studentkåren och inte heller i media.
Trots att det är synnerligen diskriminerande mot utländska studenter är det kanske svårt för många att inse konsekvenserna för även svenska studenter.
Regeringen kommer att avskaffa en viktig princip: att utbildning är en universell rättighet som ska vara gratis för alla. När man väl har tagit bort den rättigheten för en viss grupp människor blir det betydligt lättare att ta bort den för andra.

Det ser man tydligt i andra länder som har infört liknande system. Irland, exempelvis, har ett system där utomeuropeiska studenter betalar avgifter – men regeringen där har redan infört så kallade registreringsavgifter för de inhemska studenterna. Dessa har ökat från 100 till 1 000 euro under ett fåtal år och man diskuterar nu om att tvinga alla studenter att betala tusentals euro per termin för sin utbild­ning. En sådan utveckling mot universitetsavgifter är sannolikt på väg till Sverige också.

Många högskolor har satsat hårt de senaste åren på att attrahera studenter från asiatiska länder och sök­trycket på deras kurser har redan drabbats av migrationsverkets hårda­re krav för att man ska få uppehållstillstånd. Ännu färre studenter kom- mer att söka sig dit om avgifter ska införas, som i sin tur leder till en försämring i utbildningskvaliteten för så­väl svenska som utländska studenter. Vill vi ha ett utbildningssystem där antagningskraven baseras på föräldrarnas plånbok istället för skicklighet?
John Tumpane
Socialistiska Studenter Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!