Förslaget baseras på en utredning påbörjad av den förra socialdemokratiska regeringen.
I ett pressmeddelande från Utbildningsdepartementet den 23 juni i år heter det att ”det finns uppenbarligen en betalningsförmåga på denna marknad, antingen från studenternas familjer eller från stipendiesystem i deras hemländer”.
Alltså vill de göra en vinst genom ett system som tar emot elever med rika föräldrar, istället för de duktigaste eller de med störst behov.
Förslaget har inte fått särskilt mycket uppmärksamhet hos studentkåren och inte heller i media.
Trots att det är synnerligen diskriminerande mot utländska studenter är det kanske svårt för många att inse konsekvenserna för även svenska studenter.
Regeringen kommer att avskaffa en viktig princip: att utbildning är en universell rättighet som ska vara gratis för alla. När man väl har tagit bort den rättigheten för en viss grupp människor blir det betydligt lättare att ta bort den för andra.
Det ser man tydligt i andra länder som har infört liknande system. Irland, exempelvis, har ett system där utomeuropeiska studenter betalar avgifter – men regeringen där har redan infört så kallade registreringsavgifter för de inhemska studenterna. Dessa har ökat från 100 till 1 000 euro under ett fåtal år och man diskuterar nu om att tvinga alla studenter att betala tusentals euro per termin för sin utbildning. En sådan utveckling mot universitetsavgifter är sannolikt på väg till Sverige också.
Många högskolor har satsat hårt de senaste åren på att attrahera studenter från asiatiska länder och söktrycket på deras kurser har redan drabbats av migrationsverkets hårdare krav för att man ska få uppehållstillstånd. Ännu färre studenter kom- mer att söka sig dit om avgifter ska införas, som i sin tur leder till en försämring i utbildningskvaliteten för såväl svenska som utländska studenter. Vill vi ha ett utbildningssystem där antagningskraven baseras på föräldrarnas plånbok istället för skicklighet?
John Tumpane
Socialistiska Studenter Göteborg