”Låt bankirerna betala”

2009-04-29 18:38:52
ArbetarInitiativets torgmöte utanför Swedbanks årsstäm­ma, vid operan i Stockholm i fredags, fick stor uppmärksamhet.

”Utanför Operan stod en polisbil och bevakade en demonstration mot Swedbank. Det var Arbetarinitiativet, ett ’antikapitalistiskt EU-motstånd för jobb, välfärd och klimatet’, som protesterade mot Swedbanks ’svindlande spekulationsaffärer’. Arbetarini-tiativet vill att staten ska äga affärs- bankerna”, rapporterade t ex tidning­en Affärsvärlden.

Vi var ett 25-tal demonstranter som delade ut ArbetarInitiativets flyg­blad (finns på hemsidan). Vår nya sto­ra banderoll lyste i kapp med solen. Elin Gauffin, Kjell Pettersson och Arne Johansson höll appeller, liksom Nils Kaza, som även höll en del av sin appell på lettiska. Både SVT, TV4 och Svenska Dagbladet filmade. Särskilt uppmärksammad blev gravsättningen över nyliberalismen (den 11 september 1973 – den 29 september 2008) som arrangerades av Nikolaj Cyon, konststuderande och aktiv i Arbetar­Initiativet.
TT hade redan dagen innan uppmärksammat att vi skulle demonstre­ra. Sveriges Radios Ekoredaktion rap- porterade både direkt och i efterföljande nyhetssändningar under dagen. Hemsidan realtid.se rapporterade: ”Kungliga Operan i Stockholm var vald som stämmolokal, och där utanför utförde den politiska rörelsen ArbetarInitiativet en protestaktion med krav på att de svenska bankerna förstatligas”.
Det var också uppenbart att finansmännen tappat en del i självförtroende – de överlägsna blickarna och kommentarerna var få. Swedbank kallade på polisen, som inte hade några problem med demonstrationen och appellerna.

De svenska bankernas
och regeringens ansvar för krisen i Baltikum var ett tema i många appeller. ”Den svenska staten har också efter förhandlingar med IMF, EU och Lettland om ett nödlån på totalt 80 mil- jarder kronor gett ett svenskt lån på 10 miljarder kronor till Lettland i hopp om att hindra en finansiell härdsmälta. Men enligt Lettlands nye finansminister Einar Repse kan inte ens 40-procentiga budgetnedskärningar begränsa budgetunderskottet till mer än 7,7 procent, vida överstigande IMF:s krav på maximalt 5 procent”, sa Arne Johansson.
– Visst har ni rätt. Det måste jag säga, trots att jag själv arbetar i ett Mammons tempel, sa en kostym- klädd finansman till AI:s flygbladsutdelare.

Swedbank har på 20 år
genomgått en hisnande utveckling från en sparbanksrörelse med eken som trygghetssymbol till en, som Arbetar­Initiativet beskriver det, ”rovgirig affärsbank med spararnas pengar som högriskkapital”.
ArbetarInitiativet står för ett allmännyttigt statligt ägande av affärs­bankerna, demokratiskt styrda av samhället under kontroll av de anstälda och brukarna. Detta får inte, som regeringen planerar, betyda att man än en gång förstatligar förluster­na bara för att åter överlåta de lönsamma delarna till nya spekulanter och nya bubblor.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!