Låt flyktingbarnen stanna i Sverige

2017-04-12 23:15:56
Asylpolitiken skulle vara en av de stora stridsfrågorna under Socialdemokraternas kongress i helgen och diskuterades under punkten ”Samarbete för gemensam säkerhet”. Flera distrikt hade lämnat in förslag för att försöka få partiet att byta linje och 30 ombud lyfte frågan om amnesti för ensamkommande flyktingbarn. Kongressen gick på partistyrelsens förslag.

Formuleringar hade ändrats i arbetsgrupper för att slippa debatter. I förslaget som antogs var fraser som ”Ordning och reda” och ”Vi står upp för en reglerad invandring för vi vill inte ha parallellsamhällen” kvar. Offensiv har pratat med några som hade lämnat in motioner och de blev nöjda med kompromissen, till exempel skrivningen ”Socialdemokraternas principiella inställning är att permanenta uppehållstillstånd och möjlighet till familjeåterförening ökar tryggheten och främjar en bra etablering”.
Samtidigt förtydligade S-ledningen att det är oklart hur läget ser ut inför 2019 gällande tillfälliga uppehållstillstånd och det poängterades att det var rätt att stänga gränserna. De formuleringar som lades till kommer inte att innebära någon förändring, tvärtom har det blivit ännu tydligare att ingen mänskligare flyktingpolitik blir av förrän hela EU är med på det.

Det räcker inte med att lägga fram motioner, de som tidigare haft intern kritik mot Socialdemokraternas högervridning i flyktingfrågan tystades av flera inom S-ledningen. Margot Wallström, utrikesministern sade till kongressen under söndagen i öppningstalet: ”EU ska ha ett gemensamt asylsystem där ansvaret delas … Det innebär att de lagar som vi lägger fast framöver inte kommer att kunna skilja sig nämnvärt från övriga EU. För solidaritet måste gå hand i hand med ordning och reda.”
Stefan Löfven kopplade på presskonferensen under söndagen samman terrordåd med flyktingar som fått avslag. ”Om man får avslag måste man åka hem ­­­– annars har vi ingen ordnad migration” sade Löfven på kongressen.
Något annat som kom ur kongressen är att formuleringen från 2013 om vapenexport vattnades ur. 2013 års ”skarpt regelverk som förhindrar vapenexport till diktaturer” ersattes med ”demokratikriterium införs”. I ett av talen pratade Stefan Löfven också mycket om mer resurser till försvaret och fler soldater.
Med de förtryckande regimer och väpnade konflikter som pågår i världen finns det en tävlan om att sälja vapen och ammunition internationellt i jakt på profiter. Vapenhandel och väpnade konflikter är en av de största anledningarna till varför människor flyr. Att sedan använda terrorismen som anledning till att öka utvisningarna visar på ruttenheten i systemet, då terror är vardagen för de människor som lever i konflikthärdar. Invasionen och kriget i Afghanistan har haft som effekt att talibanerna ökat sitt stöd, mot ockupationen, där Sverige har väpnade styrkor på plats.

Utanför kongressen på lördagen samlades Asylrörelsen i protest mot flyktingpolitiken. Elin Gauffin från Rättvisepartiet Socialisterna visade upp de 6 888 namnunderskrifter som samlats in den senaste månaden med krav på återinförandet av asylrätten och permanenta uppehållstillstånd, vilka lämnades in till kongressdeltagaren Carolina Hultgren.
Efter att Socialdemokraterna på kongressen cementerat sin flyktingpolitik måste kampen utvecklas på gräsrotsnivå. Socialdemokratin idag har bekänt sin färg och behöver utmanas politiskt av en massrörelse. Det här året har börjat med protester utanför förvar, skolstrejker och demonstrationer för asylrätten och en rörelse för asylrätten måste byggas. Opinionen mot utvisningarna till bland annat Afghanistan har under den senaste tiden ökat.
För att säkerställa att opinionen inte vänder behövs det nu stormöten och fortsatta mobiliseringar kring flyktingpolitiken för att möjliggöra att fler engagerar sig samt att det inte blir etablissemangets linje om flyktingar och terror som dominerar debatten.
Rättvisepartiet Socialisterna står tillsammans med dem som är beredda att kämpa för asylrätten och står för en organisering av kampen mot utvisningarna, splittring av arbetare och unga och ökad militarism.


Intervjuer på Korsvägen av Elin Gauffin och Amer Mohammed Ali:

Amir Jan Temori,ensamkommande från Afghanistan:
– Vi vill stanna här för vi vill leva här. Börja ett nyttt liv och studera till att bli läkare.
– Jag kom för 1,5 år sedan. Det var mycket krig i Majdanprovinsen i Afghanistan. Talibanerna kontrollerade allt mer. Det gick inte att ta sig till skolan. Talibanerna hotade mig.
– Resan hit var jättefarlig. Vi var 48 personer i den lilla båten över havet till Grekland i september 2015.
– Jag har ännu inte fått något svar från Migrationsverket på min ansökan. Jag är 17 år och vill göra en åldersbedömning.

Mohammed Jawad, ensamkommande från Afghanistan:
– Jag är 17 år och fyra månader gammal. De skrev fel när jag kom hit, de skrev att jag är född i februari 1999 fast det ska vara november. Jag försökte få dem att ändra på felet när jag upptäckte det efter en månad i Sverige. Det var den 8 oktober 2015 jag kom hit. Jag har fått ett avslag.
– Vi är hazarer. När jag var tio år flydde vår familj till Pakistan p g a förföljelserna av hazarer. Jag hade ingen legitimation som tioåring och när jag nu flydde till Sverige hade jag fortfarande inte det. I Pakistan går det inte att få, vi hade inga rättigheter. Shiamuslimer som oss dödas där nu och vi får inte jobba. Varför skulle jag lämna min familj bakom mig om jag inte hade skäl att fly?
– Jag och Amir är här med många andra ensamkommande som bor i en förläggning i Grästorp. I Grästorp är människorna mycket snälla och vi får mycket stöd.

Sadeq Alizada, 18 år, Marks kommun.:

– Eftersom det är viktigt att visa att det är fel att utvisa oss och ungdomar till Afghanistan som är ett otryggt land. Afghanistan har varit i krig i 30 år och dessutom är det fattigdom och misär samt korruption och diskriminering. Hela världen vet att Afghanistan är ett otryggt land och ändå utvisar Sverige barn dit. Ungdomar som utvisas riskerar att hamna i händerna på talibanerna eller ISIS. Vi har rätt att stanna här.

Aliakbar Moradi, 17 år, från Grästorp:
– Det finns ingen säkerhet i Afghanistan. Om det inte finns en säkerhet så är det inte ett bra land. Och vi kommer att protestera för att hävda vår rätt till att få stanna. Det fanns mycket dåliga människor där som dödar andra och gör inga bra saker. Jag trivs bra här i Sverige. Det finns jättemånga snälla som ställer upp för andra. Säkerhet är viktig i ett land och därför går det inte att bo eller för den delen utvecklas i Afghanistan. Alla människor har rött blod och måste hjälpa varandra. Måste vara mänskliga mot varandra. .


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!