Låt Reactor vara kvar

2018-11-07 11:35:51

foto: Nyhetsbyrån Järva
De första protestmötena har redan satt press på beslutsfattarna.

Förra torsdagen samlades boende i Husby på initiativ av Norra Järva Stadsdelsråd för att diskutera ett upprörande tjänstemannabeslut om att flytta ungdomshuset Reactor till övervåningen i det gamla Husby träff som nu renoveras.

På mötet deltog bland andra boende, unga, medlemmar från Rättvisepartiet Socialisterna och Vänsterpartiet, Förorten mot våld, Reactors vänner och journalister. Under mötet diskuterades konsekvenserna:
– Tjejerna trivs inte att vara i centrumet, vad händer om Reactor flyttas till de mindre lokalerna? Det kommer inte att gå att ha dansrum eller musikrum. Träningsrummet kommer också att försvinna. Sen blir det onaturligt då avståndet till fotbollsplanen blir för långt, sade Youness Agharbi, Reactors vänner.
En av Reactors grannar och boende i Husby sedan 1974 berättade att hon brukar höra hur de sysslar med musik och då själv besöker gården och ungdomarna. 

Arne Johansson, ordförande i Norra Järva Stadsdelsråd och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, berättade att rykten har gått i rådet. Han gissade att det handlar om pengar och menade att det nu gäller att sätta press på politikerna. Vänsterpartiets ledamot i SDN Rinkeby-Kista berättade att de redan har begärt att beslutet omprövas i nämnden.
Mötet beslutade dessutom att anta ett uttalande i form av ett öppet brev (se nedan). 

Ulla Thorlsund, stadsdelsdirektör i stadsdelen Rinkeby-Kista, uppger till Offensiv att förvaltningen just nu ser över om Reactor ska flyttas eller inte. Huruvida politiker varit med i beslutet ville hon inte kommentera.
– Klart är att ett arbetsmarknadsprojekt för unga som varken arbetar eller studerar startar i stadsdelsförvaltningens lokaler i Husby centrum. Ett sådant projekt drivs redan framgångsrikt i Ungdomens Hus i Rinkeby och vi ser fördelar med att koppla ihop projektet med den mötesplats för äldre ungdomar som Reactor är.
– När det gäller Reactors verksamhet i övrigt är det inte avgjort ännu. Jag inväntar en ”second opinion”, alltså en ny genomgång av hela projektet och där ingår en inventering av fastigheten. Vi inväntar också budgeten, som kommer den 14 november. Vi får se vilka resurser vi har innan vi tar något slutgiltigt ställningstagande.


Öppet brev om Reactor

Vi har fått veta att det har fattats ett som vi tycker mycket märkligt tjänstemannabeslut om att lägga ned ungdomshuset Reactor och flytta ungdomsverksamheter till en del av övervåningen i det renoverade gamla Husby träff.
Konsekvensen blir ett direkt sabotage av den viktiga och populära verksamhet för både killar och tjejer som idag bedrivs i Reactor – med sittsoffor, träningslokaler, ljudisolerad musiksal, biorum och lokal för dans intill en idrottsanläggning med fotbollsplan, basketplan, löparbana och plats för utomhusevenemang.
Beslutet har fattats helt bakom ryggen på både ungdomar, föräldrar och till och med stadsdelsnämndens politiker. Detta har till råga på allt skett under en valrörelse där alla har betygat hur viktigt det är för ortens folk att göra sin röst hörd!

Vi kräver därför:
Riv upp beslutet och starta i stället en demokratisk dialog med alla berörda ungdomar, personal och föräldrar om hur Reactor ska räddas och rustas upp – och låt de unga delta i upprustningen!

Husby den 1 november 2018:
Norra Järva Stadsdelsråd
Reactors vänner
Somaliska kvinnor i Husby
Kvinnoföreningen Hooyo
Järva föräldraallians
Vänsterpartiet Kista
PRO
Förorten mot våld
Ung vänster
Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!