Ledande Sannfinländare ansökte om medlemskap i nazistsekt

2011-11-09 18:11:51
Redan innan riksdagsvalet i Finland i april varnade Sosialistinen Vaihtoehto, CWI:s sympatisörer i Finland, för risken att grovt rasistiska kandidater kunde bli invalda från högerpopulistiska Sannfinländarnas listor. Att så även skedde har sedan med råge bevisats av ökända uttalanden från riksdagsledamöter som Teuvo Hakkarainen och Jussi Hallaaho.

Nya läckor på internet bekräftar de mörkaste farhågorna, nämligen att flera kända Sannfinlända­re har ansökt om medlemskap i nazistsekten Kansallinen Vastarinta – en finsk systerorganisation till nazistiska Svenska Motståndsrörelsen i Sverige.

En av dem är Ulla Pyysalo, medhjälpare till partiets 2:e vice ordförande Juho Eerola och viktig partifunktionär i Kymmene distrikt.
Hon medger att hon har sökt medlemskap ’i någon slags förening’ som hon ’inte visste så mycket om’. Hon försvaras av Eerola som säger att han inte anser det kan vara särskilt allvarligt ’att någon bara ansöker om medlemskap i något’.
Trots detta kommer Pyysalo att avgå ’av egen vilja för att ­inte skada partiet’.
Bland de avslöjade finns även den f d kommunpolitikern från Liminka, Tuomas Okkonen, suppleant i partiets distriktsstyrelse i Uleåborg. Han förklarar sin ansökan till Kansallinen Vastarinta med att han varit berusad och senare ångrat sig och att han alltså inte alls är nazist.

Man kan fråga sig om det verkligen ska ses som en förmildrande omständighet att politiker och folkvalda varit onyktra när de har sökt medlemskap i nazistföre­ningar, eller snarare som en bekräftelse på det gamla ordspråket, ”I vinet finns sanningen”…

Det är en ren skandal att ett ­parti vars ledande medlemmar har sådant här i bagaget för tillfället är bland de största i den finska riksdagen. Anledningen är att avsak­naden av ett seriöst, kämpande arbetarparti med ett tydligt socialistiskt program har lett till att fokets missnöje med nedskärningspolitiken har kanaliserats till stöd för högerpopulister som Sannfinländarna. Därför är det viktigaste just nu att socialister i Finland tillsammans kämpar för uppbyggandet av ett nytt, radikalt vänsteralternativ i den finska politiken som istället för att bilda regeringar tillsammans med borgare och reaktionärer – som Socialdemokraterna och Vänterförbundet har gjort – ställer sig i tydlig opposition mot högerpolitiken. Endast genom att uppmun­tra till gemensam arbetarkamp kan vi slå luften ur högerpopulisters och rasisters lögner.
Heikki Moisio

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!