Lettland: ”Lärarnas löner har halverats”

2009-11-13 17:46:31
Lärarna tillhör en av de värst drabbade grupperna i det krisdrabbade Lettland där nära hälften av skolorna stängts och lärarnas löner sänkts med runt 40 procent. 

– En genomsnittlig lärarlön har gått från 350 lats till 250 lats under 2009, berättar Janis Krastins vice ordförande i utbildnings- och forskningsfacket LIZDA, i en intervju med Offensiv, fredag 13 november.

Det fackföreningen först trodde "bara" skulle vara en 20 procents lönesänkning vid det första budgetförslaget som regeringen lade fram visade sig istället vara nästan det dubbla. Hos universitetslärare har man sett en lönesänkning mellan 30-50 procent.

Janis Krastins berättade också om den så kallade "pengarna följer barnen"-reformen som innebar en slags skolpeng där staten delar ut pengar till skolor utifrån vilket elevunderlag man har. Detta innebär att många skolor på landsbygden tvingas stänga då elevunderlaget är lågt. Samtidigt blir skolorna inne i städerna överfyllda.
– Det är helt normalt 30-40 elever per klass, berättar gymnasieeleverna Karlis och Girts utanför en gymnasieskola i Riga.

LIZDA anordnande en demonstration i våras då 12 000 lärare tågade genom Riga i protest mot nedskärningarna. Det visar att de förstår behovet av att organisera sig och rikta protester mot de extrema nedskärningarna som drabbar den offenltiga sektorn i landet. Vad som krävs är fler protestaktioner och till och med strejker bland lärarna.
Janis Krastins berättar att man fått en del stöduttalanden från exempelvis svenska och norska lärarfacken under bland annat protesterna i våras samt att man har representanter från de olika fackföreningerna som då och då träffas, men något tätare sammarbete har man tyvärr inte.

Nästa steg som behöver diskuteras är koordinerade solidaritetsaktioner bland lärare över hela Europa för att tillsammans kräva och kämpa för ordentliga resurser till skola och utbildning, inte att utbildningssektorn ska behöva betala bankdirektörernas kris.

Nils Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!