Lex Laval rivs upp

2015-10-07 17:14:29

foto: Offensiv
– Att man vill riva upp lex Laval är ett steg i rätt riktning, säger Rikard Mossberg, byggnadsarbetare.

Den antifackliga lagen lex Laval ska ändras på flera punkter. Den parlamentariska Utstationeringskommittén förslår att det ska bli lättare att ta strid för kollektivavtal byggda på minimivillkor. Men även i fortsättningen blir det tillåtet att ge utstationerade arbetare sämre villkor än dem som jobbar permanent i Sverige, sammanfattar LO:s tidning Arbetet.

Offensiv har samtalat med Rikard Mossberg, byggnadsarbetare och skyddsombud, om förslaget och kampen för lika villkor för alla. 

– Att man vill riva upp lex Laval är ett steg i rätt riktning. Det ska se bli intressant att se vad minimikraven innebär. Helst borde lönedumpning rivas upp helt och hållet. Vi får se hur långt kommittén kan driva detta och om Socialdemokraterna lyckas riva upp lex Laval helt till att bli som det var innan domen, då det var lättare att få bort lönedumpare. 

– Men det absolut viktigaste av allt är att alla som jobbar i Sverige får lika rättigheter, säger Rikard Mossberg och fortsätter: 

– Det finns en rädsla bland byggnadsarbetare. Vi har mycket folk som kommer utifrån och jobbar i Sverige för lägre betalt. Många arbetsgivare säljer också ut jobb och använder bemanning. 

– Det är överhuvudtaget viktigt att driva fackliga frågor ute på arbetsplatsen. Lyfta arbetsmiljön och försvara ackordslönerna, som har varit en historisk kamp för byggnadsarbetare och som arbetsgivarna idag är och gräver i. Prata med varandra om sånt, diskutera lite vid fikabordet, det är rätt så tyst idag och många vet inte ens om att facket finns. 

– Vi måste höja våra röster och värva och engagera de som kommer och arbetar från andra länder, även om språket kan vara ett svårt hinder är det en av de utmaningar som arbetarrörelsen står inför. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!