Lite salpetersyra på moset?

2008-12-17 16:28:28




BOKÄkta Vara –guiden till oförfalskad mat
FörfattareMats-Eric Nilsson
FörlagOrdfront
Förra året kom superboken Den Hemlige Kocken och i år släppte Mats-Eric Nilsson en efterlängtad uppföljare – Äkta Vara.
Efter att i första boken, som gav honom en nominering till priset Guldspaden, ha analyserat vad det vi stoppar i oss faktiskt innehåller, kommer nu bland annat guiden till vad man ska tänka på vid si­na inköp.

Redan år 1883 skrev doktor Ch E Hagdahl att ”Resultatet av all undersökningar förblir, att större delen af de födoämnen som köpas äro förfals­kade, men äfven att förfalskningarna för det mesta äro oskadliga, ehuru det naturligtvis är ohederligt att utgifva dem för äkta vara”.
Om man tar en dagsmeny för en relativt genomsnittlig kvinna i Sverige får man enligt innehållsförteckningarna i sig över 80 tillsatser. Men då ska vi lägga på minnet att många tillsatser inte ens behöver redovisas. Det finns 2 800 aromämnen som man använder för att förstärka maten, som är så urvattnad att den tappat smaken. Dessa behöver endast redovisas som just ”aromämne”.

Nilsson förklarar att livsmedelsbranschen och även Livsmedelsverket som godkänt systemet argu- menterar för att tillsatser har vi använt i alla tider (ättika för inläggning t ex) och de är även testade på djur så de är knappast hälsofarliga. Men Nilsson poängterar att det kanske är ett lite väl lågt krav på matkvaliteten att råttor ska överleva testerna.
Kanske föga förvånande handlar allt om pengar. ”Tid är pengar” är ett begrepp vi hört flertalet gånger. Många tillsatser syftar till att förlänga det som producenterna kallar för shelf life, alltså varans livslängd. Som Nilsson påpekar är det anledningen till att pepparkakorna du köper nu äv­en kan ätas nästa jul. Detta är något som skulle kunna understrykas mer i boken, men det kanske också är föga förvånande att en journalist på Sven­ska Dagbladet förespråkar konsumentpåverkan.
Men man blir helt klart skrämd när man läser den här boken och den kanske snarare borde stå under kategorin ”rysare”. Ett exempel är att man för att producera modifierad majsstärkelse använder propylenoxid som framställs av naturgas, klor och lut eller saltsyra. Om stärkelsen behöver blekas använder man också svavelsyra. Riktig hälsokost. För att få fram konstgjorda vitaminer använder man sig till exempel av salpetersyra och ammoniak. Sådana konstgjorda vitaminer används sedan i till ­exempel barnmat, som för övrigt ofta är fulla av tillsatser, utan undantag för ekologisk barnmat. Hipps risgröt med ba­nan och persika innehåller till exem- pel 23 ingredienser.

Äkta Vara är en praktisk bok med inte bara en guide till 150 livsmedel, utan bland annat även en förteckning över de vanligaste tillsatserna och en guide i märkesdjungeln. Idag ser vi märken på allt, det är ”garanterat” ek­ologiskt, ”garanterat” etiskt och ”garanterat” kravmärkt. Som en påmin- nelse finns det också i Mats-Eric Nilssons första bok, Den Hemlige Kocken, en guide över E-nummer.
Förutom att boken är väldigt läsvärd finns det också en tillhörande hemsida som ständigt uppdateras.
Där kan du få fler tips på livsmedel, men också bli länkad till bra ”riktiga” livsmedelsbutiker och bagerier runt om i landet.
Adressen är www.aktavara.se.
Lina Thörnblom

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!