Livlig förortsmarsch mot Förbifarten

2015-09-30 10:47:05

foto: Lina Rigney Thörnblom
Hundratals demonstrerade mot Förbifart Stockholm.

Söndagens marsch från Tensta till Hjulsta mot Förbifart Stockholms miljökonsekvenser gav i liten skala ett exempel på vad som krävs i massiv skala för stoppa den globala uppvärmningen. Och det är en global och kampvillig rörelse av rörelser för en omvälvande förändring av det ekonomiska, sociala och politiska systemet. “Gräsrötter förena er” var också ett starkt budskap på ett av plakaten.

Under protestmötet på Tensta torg, där Rriot Sambas trummor bidrog starkt till uppmärksamheten, deltog uppåt 150-200 deltagare. För att vinna krävs det mer, men det blev ändå ett lovande avstamp för höstens kamp. Aktiva från ett tio­tal föreningar och aktionsgrupper runt Järvafältet deltog med färgstarka banderoller, plakat och talare tillsammans med miljöorganisationer som Jordens vänner, Stoppa Förbifarten och KlimatSverige.

Som konferencieren Björn Sundblad från Initiativgruppen Gräv ner Förbifarten i Hjulsta påpekade betyder Förbifart Stockholm att Järvas förorter, vars invånare har minst andel bilar i Stockholm, kommer att omges av motorvägar på ett sätt som inte sker någon annanstans, vars buller och luftföroreningar medför allvarliga hälsorisker.

P4 Stockholm förmedlade i radion samma dag även en annan del av budskapet genom att citera Arne Johansson, ordförande i Norra Järva Stadsdelsråd:
– Byggandet av den här sexfiliga motorvägen strider mot Sveriges klimatmål och innebär innebär ett klart vägval – från kollektivtrafik till motorväg. När kollektivtrafiken redan går på knäna, och hotas av nerdragningar överallt – varför ska man då ägna sig åt ett så gigantiskt miljöovänligt slöseri, som dessutom kommer att sluka trängselavgifterna de närmaste 50 åren?

Om bygget ändå trots alla invändningar blir av är kravet att Förbifarten ska grävas ner under jord i Hjulsta, Akalla och Skärholmen, precis som man gör under alla välbärgade villaområden.

Även kravet att fartgränsen på E18, den motorväg som redan har färdigbyggts längs Rinkeby, Tensta och Hjulsta, måste sänkas för att dämpa det buller och de luftföroreningar som redan har förvärrats väckte stark respons. Det gjorde även busschauffören Petri Myllykoskis redogörelse för nedskärningarna inom buss- och pendeltågstrafiken och hans argument för en avgiftsfri kollektivtrafik, liksom de starka varningarna för den usla luftkvaliteten i Förbifartens planerade tunnel som presenterades av den pensionerade ekologen Stellan Hamrin.

Björn Sundblad från Initiativgruppen i Tensta var mycket nöjd efteråt.
– Det blev mycket bra, med stor bredd. Det var också betydelsefullt att alla de lokala rödgröna partiernas ordföranden var där och öppet uttalade sin kritik mot Förbifart Stockholms lösning i Hjulsta, med en motorvägsbro över E18. Nu hoppas vi att de också ska agera mer inom sina partier för att riva upp det här och hitta andra lösningar.

Awad Hersi (MP), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, kallade i sin appell manifestationen ”historisk” och trodde på möjligheten att vinna. Demonstrationen var inte bara ett lokalt evenemang. Den var också den utåtriktade kulmen på tre dagars klimatverkstäder, med stöd av 15 organisationer inom KlimatSverige. 

Ambitionen att ta kampen för kollektivtrafiken och mot Förbifarten vidare till Stockholms klimatmarsch under den den internationella protestdagen den 29 november och därefter ända till Paris fick också stark respons både under klimatverkstadens möten på lördagen och under söndagens demonstration. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!