Livshotande nedskärningar kan drabba Jordbrogården

2015-12-10 14:05:55

foto: Robert Bielecki
De förslag som föreslås från Socialnämnden i Haninge kommer att innebära att ungdomarna försätts i livsfarliga situationer.

Som Offensiv tidigare har skrivit om är Jordbrogården, beläget i Jordbro, Haninge, och deras verksamhet för ungdomar med funktionsnedsättningar hotad. Föräldrarnas protester ledde till att beslutet om ett nytt avtal har skjutits upp till i februari 2016.

Rättvisepartiet Socialisternas (RS) gruppledare Mattias Bernhardsson frågade ut Socialnämndens ordförande Petri Salonen, Centerpartiet, på kommunfullmäktige den 7 december om Jordbrogårdens framtid.

–I februari ska Socialnämnden besluta om Jordbrogårdens framtid. Om det beslutas om det avtal ni i nämndmajoriteten tidigare har föreslagit kommer beräkningsvis 38 procent av finansieringen att strypas. Tolv fritidsledare blir bara sex, öppnade Mattias Bernhardsson (RS) sitt anförande med, och fortsatte:

– Enligt verksamhetschefens konsekvensanalys kan detta leda till att ungdomar med njursvikt, diabetes och Prader-Willis syndrom hamnar i livshotande situationer. Egenlagad lunch ersätts med färdiglagat, möjlighet till motion och utevistelse försvinner, utrymning i händelse av brand kommer inte kunna garanteras. Listan är lång.

– Denna prisade verksamhet, som har förändrat så många av ungdomarnas dagliga liv, förvandlas till förvaring där ungdomarna riskerar att tappa allt de har vunnit. Är detta värt en besparing på strax över två miljoner kronor?, undrade Mattias Bernhardsson.

Petri Salonen (C) svarade att det inte handlar om någon nedskärning, utan om hur verksamheten ska skötas på bäst sätt:

– Det finns en del frågor om verksamheten. I grunden handlar det om att säkra den viktiga verksamheten om korttidsstillsyn enligt LSS. Pengar till LSS ska inte gå till fritidsgårdsverksamhet.

Men Mattias gav Petri svar på tal:

– Det jag talar om är ert förslag till nytt LSS-avtal, där det föreslås att ersättning till verksamheten enbart betalas ut för ungdomarnas faktiska närvaro. Det skulle innebära att nämnden inte betalar för den arbetstid som läggs på möten med skola, polis, föräldrar, till planering eller utvärdering. Är det tänkt att dessa medel (38 procent av LSS-anslaget till Jordbrogården) istället ska betalas av Kultur- och fritidsnämnden eller anser du att verksamheten kan leva med de konsekvenser som verksamhetschefen beskriver?, frågade Mattias Bernhardsson (RS) i sin replik.

– Det kan inte jag svara på idag. Vi har valt att återremittera frågan till februari just för att utvärdera och ha en bra dialog med föräldrarna. Men vi ska inte skära ned, svarade Petri Salonen (C). 

När det talas om att det finns ”frågor” om verksamheten avses ledande tjänstemän från socialförvaltningen, som på mötet med föräldrarna den 8 november berättade att det skulle ”brista i dokumentation och systematiskt kvalitéarbete”. 

– Det intressanta här är att ingen från nämnd eller förvaltning innan det mötet har talat med de anställda om detta, eller diskuterat med dem vad de i så fall skulle kunna göra för förbättringar. Och hur kan lösningen på de hävdade bristerna vara att ta bort finansieringen till arbetet med just de sakerna?, frågar sig Mattias Bernhardsson (RS).

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) kommer att fortsätta stödja föräldrarna och anställda i deras kamp för Jordbrogårdens överlevnad. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!