LKAB:s extra bolagsstämma öppnar för privatisering

2009-10-28 15:45:38
Den 16 november har LKAB kallat till extra bolagsstäm­ma. Orsaken är att bolaget ska omvandlas till ett ”publikt” aktiebolag.

Skälet som anges är LKAB:s sinande kassa till följd av krisen och stora investeringar.
Genom att omvandla bolaget till ett ”publikt” aktiebolag kan LKAB låna pengar på den privata marknaden.

Utan den höjda aktieutdelningen på 2,8 miljarder kronor till staten i år hade nya lån knappast varit nödvändiga.
– De här pengarna behövs för kommande investeringar, sa Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö i samband med utdelningen, då han också reserverade sig mot beslutet.
Omvandlingen möjliggör, förut­om privata lån, att bolaget får rätten att introduceras på börsen och sälja sina aktier till allmänheten. Det betyder att ett av de sista formella hindren för regeringen att sälja ut även LKAB är borta.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!