LO demonstrerar mot SD-rasismen

2012-11-28 16:45:09
Nu finns det bland ungdomar, arbetare och pensionärer med olika bakgrund ett starkt sug att trycka tillbaka Sverigedemokraterna.
Den 8 december samlar LO till en demonstration mot rasism och främlingsfientlighet, med start kl 15:00 på Södermalmstorg, Slussen, i Stockholm.

På Facebook förklaras syftet:
”Det främsta vapnet mot främlingsfientlighet och all annan slags diskriminering och orättvisa där grupper ställs mot varandra beroende på bakgrund är breda levande folkrörelser. Vi har fortfarande det fruktansvärda som hände på Utøya i färskt minne samtidigt som vi de senaste dagarna har fått se Sverigedemokraterna visa upp sitt rätta ansikte. Med den bakgrunden är det viktigare än någonsin att vi blir många som engagerar oss i kampen för ett rättvist samhälle utan våld och främlingsfientlighet!”
Rättvisepartiet Socialisterna instämmer i att det nu behövs byggas en bred och mäktig antirasistisk rörelse. Sverigedemokraterna försvinner inte bara för att de är exponerade. Opinionsundersökningar som kommit ut de senaste dagarna visar på fortsatt stort stöd för SD. Sifo gav SD ”all time high” på 8,5 procent. Bland den fjärdedel av rösterna som kom efter Expressens avslöjande filmer om SD märktes inte något minskat stöd för SD.

Jämfört med valet har SD i denna Sifo-mätning tagit 60 000 moderatröster, 50 000 S-röster och 55 000 soffligare/förstagångsväljare. SD skulle också ha stöd av 11 procent av LO-medlemmarna.
Att SD avslöjas som rasister uppfattas inte som negativt av ett visst skikt. Novus intervjuade 1 000 personer där en av frågorna var ”vilket parti har den bästa invandringspolitiken”. 44 procent svarade ”vet inte” därefter kom SD med 18 procent följt av S på 13, M på 10 o s v ner till KD på 2 procent och C på 1 procent.
Speciellt om det är etablissemanget som avslöjar SD kan det vinna sympati från skikt som är mot etablissemanget. Det är just därför det är så viktigt att en rörelse byggs underifrån och kopplar ihop antirasismen med de sociala frågor ur vilka rasisterna har en grogrund: missnöje med bostäder, arbetslöshet, nedskärningar och privatiseringar. Här faller ansvaret tillbaka på LO. Det är en antirasistisk insats om LO tar initiativ till riktig kamp för jobb och löner istället för att bara ordna seminarier.
Rättvisepartiet Socialisterna kampanjar nu på skolor, gator och torg för ett stort deltagande den 8 december i Stockholm.
Ytterligare ett skäl till att demonstrera är att det är första gången på 12 år som nazister inte marscherar genom Stockholm/Salem denna helg, i de s k Salemmarscherna.
Nazisterna är tillbakatryckta. Detta gör dem dock inte mindre farliga.
De huvudmisstänkta för mordet på 21-åriga Joakim Karlsson i Vallentuna den 21 september är medlemmar/ sympatisörer till den extremt våldsinriktade nazistsekten Svenska Motståndsrörelsen.
I dagarna har den ”svenska Breivik” – massmördaren Peter Mangs – dömts till livstids fängelse. Det är märkligt att hans rasism inte får större uppslag i domen och media. Mangs fick inspiration av, och letade till och med upp offer vars namn publicerats på, nyhetssajten Politiskt Inkorrekt. Politisk Inkorrekt var en föregångare till Avpixlat, båda hemsidorna en arena för öppen rasism och båda understödda, till och med ekonomiskt, av SD:aren Kent Ekeroth.

Den 30 november ska dock en nazistgrupp marschera genom Stockholm. Det är en utbrytargrupp på 20 medlemmar som kallar sig Nordiska Nationalsocialister. Att de är få borde vara en anledning till att verkligen ta avstånd från nazismen med aktiv handling denna dag. När nazisterna är få är de lättare att stoppa.
RS deltar i Stockholms Antirasistiska Kulturförening, Stark, som har en fredlig demonstration mot nazism på Gustav Adolfs torg kl 20.00 denna fredagkväll.
Även stort deltagande på Asylrörelsen i Stockholms stormöte den 2 december är en del i vår antirasism – och mycket mer.
Alla som nu upprörs av rasismen borde komma med aktivt både på manifestationerna och i det långsiktiga bygget av ett politiskt alternativ.

RS Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!