”LO måste agera NU”

2009-05-06 13:21:40
Pressen ökar på de fackliga ledarna inför LO:s representantskap tisdagen den 12 maj. Kraven underifrån på facklig kamp mot krisen och arbetslösheten blir nu allt starkare.

De verkliga stämningarna har visat sig i protestaktionerna på Volvo i Göteborg, där vd Leif Johansson helt buades ut. Likaså vid den ”vil­da” strejken i Umeå för två veckor sedan. Vård- och lärarprotester på flera orter har också visat på kampvilja.

Tålamodet börjar ta
slut, och kraven på kamp ökar. På 1 maj dominerades media av det upprop som kräver en ny och kämpande facklig ledning.
– Arbetarna i landet har helt tappat förtroendet för ledningarna, sa Dennis Bäckman från Pappers i Figeholm, en av initiativtagarna.
Christer Lindsjö från Metalls gruppstyrelse på Volvo Lastvagnar intervjuades också i Rapport.
TV och tidningarna fokuserade på kravet att Wanja Lundby-Wedin ska avgå, men undvek kravet på ”aktivt försvar för varje hotat jobb”. Uppropets slutsats är att fackföreningarna ska organisera ”en massiv protest- rörelse mot kapitalismens kris och regeringens och EU:s högerpolitik”. Demonstration planeras den 15 september.

LO-ekonomerna har i veckan presenterat en rapport som visar att Sveriges ekonomi under 2009 kommer att krympa lika mycket som un­der de tre krisåren 1991-93. Arbets- lösheten kommer att ligga på över 12 procent inom något år.
Hundratusentals arbetare har varslats eller förlorat sina jobb utan att fackföreningarna bjudit verkligt motstånd.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!