”LO måste ta historisk fajt”

2012-09-20 16:29:35
Nätverket Välfärd utan vinsts demonstration på Sergels torg i Stockholm, som gick av stapeln den 17 september, samlade dryga 1 000 mot vinster i välfärden.

Allt från blåsorkestrar och Rrriotsamba till tal som fördömde vinst­uttagen i vård, skola och omsorg stod på dagordningen. Demonstrationen tågade från Sergels torg till Mynttorget där en Folkriksdag, ett ­symboliskt preformance arrangerat av Teater Tribunalen, antog ett lagförslag från ”Välfärdsutskottet” som förbjuder vinster i välfärden.

Sanna Tefke, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och initiativtagare till nätverket Välfärd utan vinst, var den första talaren under demonstrationen. Hon betonade vikten av att fackföreningarna ansluter sig till kampen mot vinster i välfärden, vilket många andra talare också gjorde.
Göran Greider var ett välkänt ansikte på demonstrationen. Han drog en lans för småföretagarna utanför välfärden.
– Inget modernt samhälle klarar sig utan pålitliga företagare, så ­mycket kan vi vara överens om.
Han fortsatte dock med att fördöma privata företag och riskkapital inom välfärden:
– (…) men just den insikten är för mig helt central när jag motsätter mig idén om välfärdsföretag och riskkapitalister som börjar driva vårdcentraler, äldreboenden, apotek ­eller rent av sjukhus. Detta handlar inte om företagande, detta handlar om smarta affärsmän som hittat en enkel och riskfri väg att tjäna pengar utan ansträngning.
Johan Ehrenberg från ETC började sedan sitt tal med att fördöma Anders Borg.
– Det är inte de sjuka som är dyra, det är Anders Borg som använder pengarna till fel saker!
Ulf Brandt från Seko Stockholm talade också.
– (…) Därför kändes det så oerhört befriande när fackförbunden inom LO tog beslut på kongressen och sa nej till vinster i välfärden! Nu har åtminstone svensk ­fackföreningsrörelse inom LO satt ner foten och tagit tydlig ställning, och jag hoppas att LO-ledningen ser detta som ett beslut av högsta prioritet.
Mario Izquierdo, huvudskyddsombud för Läkerolarbetarna i ­Gävle, var en uppskattad talare. Han avslutade med att säga:
– Kapitalismen är vår fiende, och vi måste hitta ett sätt att utvisa kapitalismen från vårat samhälle!

Arne Johansson talade som samordnare för Välfärd utan vinst.
– När 8 av 10 väljare vill sätta stopp för vinster i välfärden, men mer än 8 av 10 politiker och till och med fackliga ledare som TCO:s ordförande Eva Nordmark inte vill göra det – då har vi ett enormt demokratiskt problem, eller hur?
– Ändå är Svenskt Näringsliv, Almega, Friskolornas riksförbund och Vårdföretagarna just nu mycket oroliga. Det tog dom bara två dagar ­efter LO-kongressens klara nej till vinster i välfärden att dra igång en tvåårig kampanj för valfrihet och en kvalitet, som till och med de tvingas erkänna har stora brister. Det är en kampanj som framförallt går ut på att säkra riksdagens fortsatta stöd för sina profitintressen emot den breda ­majoritet som vi alla är här idag för att ge en röst åt.
Att vi nu måste höja våra röster för att LO ska stå pall och ta en historisk fajt var budskapet.
Theo Bodin från Socialistiska ­Läkare höll det sista talet innan avmarsch.
– Jag ser i mitt jobb som läkare hur patientsäkerheten hotas varje dag. Det är en ständig platsbrist, det är nedskärningar och det är uppsägningar. Vissa företagsledare och politiker säger att det beror på effektivitet. (…) Men de har missuppfattat allt. Vinstintressena gör vården mindre effektiv!
Andra talare var Mehrnosh Shafiee, sjuksköterska och Ann-Margreth Livh, oppositionsborgarråd för Vänsterpartiet.

När demonstrationen tågade mot Mynttorget skreks talkörer som ”Att sälja stöldgods är häleri, gemensam välfärd äger vi!”, ”Fuck John Bauer – Peoples power!” och ”Pengar till vården och mer personal, inga vinster till riskkapital!”.
Manifestationen i måndags samlade bara en bråkdel av alla som är emot vinster i välfärden (d v s 8 av 10 av hela Sveriges befolkning). Men det är fortfarande en av de största demonstrationerna i Stockholm i år! Framförallt anmälde många nya intresse för Välfärd utan vinst och gick med i nätverket.
Efter 17 september-demonstrationen kommer ett planeringsmöte att hållas i ABF-huset i Erlandersalen den 24 september. Välfärd utan vinst kommer också att delta på ett seminarium på Socialistiskt Forum.

Anna Löfgren

Röster från demon

Mia Thörnqvist:
– För att jag tycker att det här är den viktigaste frågan i Sverige just nu. Det är helt vansinnigt hur snabbt den här utvecklingen gått. Sverige är ju ett av de mest privatiserade länderna i världen. Det känns bra att se så många här idag.

Saed Delpoir:
– För att jag är emot den här politiken som förs där företagen tar våra pengar. Vi måste fortsätta att protestera för att försvara välfärden. Och det kräver att alla går ut på gatan och demonstrerar mot högerpolitiken.

Simonette Schwarts:
– Det här är den viktigaste frågan just nu. Sverige är ju det mest privatiserade landet i världen förutom Chile. Det är helt sjukt att riskapital­bolag får tjäna pengar på vårt gemensamma. Det känns som att Moderaterna velat göra så mycket som möjligt de senaste åren bara för att få bort det gamla systemet under socialdemokratin. Det känns riktigt upplyftande att se att så många har kommit hit i alla fall.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!