Löfven åkte med vapen i bagaget

2016-10-27 12:51:50
Samtidigt som statsminister Stefan Löfven tillsammans med bland annat Marcus Wallenberg, styrelseordförande för vapenfabriken Saab, och Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare, inledde sina möten med Saudiarabiens härskare kommer nya avslöjanden om det saudiska kungadömets brutala krigsföring i Jemen. Det är ett krig som Saudiarabien, och även Förenade Arabemiraten (UAE), bedriver med hjälp av svenska vapensystem. 

”Det finns tydliga bevis på att Saudiarabien och dess ”koalitions”-partners [till vilka Löfvens Sverige måste räknas, min kommentar] medvetet siktar in sig på att slå ut Jemens redan svaga jordbrukssektor. Det skapar svält samt tvingar Jemen  att efter krigsslutet importera jordbruksprodukter från samma gulfstater som nu bombar sönder det lilla fattiga landet”, skriver Independents välkände Mellanösternkommentator Robert Fisk. Det finns ord för detta – ett medvetet krigsbrott.

Enligt egen utsago ska statsministern ha ”tagit upp mänskliga rättigheter” i sina samtal med den saudiska kungafamiljens som styr landet med järnhand. F-n tro’t. Statsministern, precis som i fallet Kina, vågar inte ens beteckna Saudiarabien som en diktatur, utan hänvisar till att ”våra länder är olika”. 

I sin iver att värna ”näringslivet” är regeringen beredd att krypa för varje diktatur som är beredd att köpa svenska varor.  

Saudiarabien är Sveriges i särsklass största handelspartner i Mellanöstern. Den svenska exporten till Saudiarabien uppgick år 2014 till 11 miljarder kronor – lika mycket som den samlade exporten till UAE och Egypten, Sveriges andra respektive tredje största exportmarknad i regionen. 

Att regeringen sade upp det gamla vapenavtalet med Saudiarabien betyder inte ett stopp för svensk vapenexport till det krigsförande landet som dessutom har varit en av terrorismens huvudsponsorer. Både al-Qaida och den Islamiska staten (IS) har backats upp ekonomiskt och politiskt av Saudiarabiens blodsregim.

”Huvudskälet till Löfvens resa är familjen Wallenbergs vilja att ’mjuka upp’ restriktionerna kring vapenhandeln med landet”, skrev Expressen om besöket som planerades i största hemlighet. 

Ifjol blev Saudiarabien världens största vapenimportör. Landets militära upprustning har fått den globala vapenmarknaden att växa snabbare än på många år och ett tag utgjorde Saudidarabien en femtedel av den svenska vapenexportmarknaden. Det var för att det ska bli så igen som statsministern och ”näringslivet” åkte på ännu en diktaturkramarresa. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!