Lokala kampens seger blev regeringsbeslut

2018-03-28 12:43:02

foto: Elias Theodorsson
Rättvisepartiet Socialisterna inledde den kamp för gratis simskola som nu ska börja gälla i hela landet.

Socialstyrelsen fick till årsskiftet i uppdrag att fördela 300 miljoner kronor till kommunerna i 2018 års budget för avgiftsfri simskola. För Göteborgs del, där allt började, innebär det 16 miljoner. För Rättvisepartiet Socialisterna (RS), som har kämpat för frågan i flera år, är det en enorm politisk seger. De största och viktigaste vinnarna är barnen, men det finns mer att göra. 

RS är såväl glada som stolta över att avgiftsfri simskola har gått från politiska krav och socialt lokalt arbete från Rättvisepartiet Socialisterna till att verkställas, först av Göteborg Stad med det så kallade Simlyftet och bildandet av en ny simenhet med avgiftsfri simskola genom skolorna och nu i år verkställs det runt om i landet på regeringens begäran i en överenskommelse med Vänsterpartiet.
Frågan har gått från en lokal kampanj i Hammarkullen på lilla Hammarbadet genom kampanjen  ”Rätt att simma – simkunnighet ska inte vara en klassfråga” under flera års tid till att kravet har lyfts landsomfattande genom V. Det är en fantastisk seger att 300 miljoner kronor skjuts till i statliga medel till kommunerna.

Från Rättvisepartiet Socialisterna ser vi det dock inte som tillräckligt. Vi välkomnar upplägget och att skolorna ges möjlighet att ha sin sim­undervisning gratis. Men ska en se till behovet och ursprungskravet är vi inte i mål.
För den enskilda eleven, barnen och föräldrarna med ansträngd ekonomi är det ingen skillnad för den som behöver komplettera skolsimmet med privatkurs på kvällar eller helger. 

Vi kommer inte ifrån att det fortfarande finns de som är i behov av dessa kurser. Med tanke på vad en terminsavgift kostar hos en simskoleaktör kommer vi inte ifrån att denna avgift slår ut människor och familjer. För en flerbarnsförälder vars barn av en eller annan anledning inte klarar simningen genom skolan blir det en prioriteringsfråga om vilket barn som ska få lära sig simma eller i värsta fall ingen, då pengarna kanske knappt räcker till hyra, mat och kläder.
RS budskap är tydligt: även de som är i behov av kompletterande simundervisning från en aktör utanför skolan ska få det gratis. Det är dock ingen lätt uppgift då det inte får bli en fråga om utslagning mot föreningar eller andra viktiga aktörer. Ett sätt att förhindra det är att dessa blir uppdragstagare från exempelvis kommunen, det vill säga att föreningar får extra bidrag så länge simskolan är gratis eller att kommunen köper in tjänster från berörda parter så att dessa inte konkurreras ut, exempelvis via SLS som är en stor och viktig aktör gällande simkunnighet och vattensäkerhet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!