Lokalvårdarna mot seger i Luleå

2008-03-19 15:36:27
Socialdemokraterna, som styr i Luleå, drar tillbaka planerna på privatisering av lokalvården.
Det är ett resultat av personalens protester och visar att kamp lönar sig.

Hotet om privatisering ligger dock kvar när det gäller en tredjedel av transporter, maskintjänst, fastighetsskötsel och verkstaden som ska läggas ut på entreprenad. Enligt kommunstyrelsens beslut i måndags blir det den tekniska nämndens uppgift att verkställa denna privatisering.
Nu måste trycket hållas uppe så att hela privatiseringsförslaget dras tillbaka.
Beslutet att delvis backa togs på socialdemokraternas gruppmöte torsdagen den 13 mars.
Utanför mötet hölls en protest med ungefär 70 personer, varav de flesta var anställda i tekniska förvaltningen. Politikerna konfronterades när de gick in på mötet. De fick ett flygblad om varför de borde säga nej till privatisering och frågades ut om varför de driver en borgerlig politik.
De flesta ville inte stanna och förklara sig utan skyndade in i stadshuset.
– Man känner ju lättnad för sin egen skull. Samtidigt vill vi ju att hela förslaget slopas. Vi måste hålla ihop för att stoppa attackerna på alla anställda, säger Helena Söderström, lokalvårdare och kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.
En privatisering skulle innebära större press på personalen, då de ska utföra samma arbete på kortare tid. Flera jobb riskerar att försvinna och kvaliteten sjunker. Det är vad utvärderingar visar då andra kommuner har lagt ut sin verksamhet på entreprenad. När någon ska tjäna pengar på verksamheten går det ut över både personal och brukare.

Ilska och besvikelse

Ilskan och besvikelsen på sossarna är stor.
– Många här röstade ju på sossarna i valet och nu tvingas vi protestera mot deras politik. Våra röster var inte ett frikort för att genomföra privatiseringar, sa en parkarbetare på protesten i torsdags.
– Det jag verkligen skulle vilja säga till Karl Petersen [s-märkt kommunalråd] lämpar sig inte för tryck i tidningen. Det finns ingenting som blir bättre med privatisering. Pengar går från kommunen till privata företag. Det finns svart på vitt att det varken blir effektivare eller billigare, snarare tvärtom, sa en transportarbetare.
All aktivitet underifrån har även satt press på facket att agera. Därför hade Kommunal en protest utanför kommunstyrelsens möte på måndagen.
Personalen hade med sig plakat och delade ut flygblad till alla.
– Vi kommer att fortsätta kämpa, vi ger oss inte förrän hela förslaget skrotas. Går det igenom här blir det en demonstration lördagen den 29 mars, sa K G Eksholm.
På kommunstyrelsen togs samma beslut som tidigare, att driva igenom privatiseringarna med undantag för lokalvården. Men frågan ska också upp i kommunfullmäktige så än finns det möjlighet att stoppa det.

Demonstrera den 29 mars

Socialdemokraterna är uppenbarligen mycket pressade och splittrade. De har utlyst ett krismöte och Margareta Lindbäck, ordförande i tekniska förvaltningen, har uttalat sig emot privatiseringen.
Till kommunstyrelsen gjorde hon en ”röstförklaring”, där hon sa att hon var emot beslutet, men att hon samtidigt rättar sig efter det.
– Men detta är inte mitt sätt att driva politik, enligt min uppfattning är det inte heller ett socialdemokratiskt sätt att driva verksamhet, förklarade hon i Norrbottens-Kuriren den 18 mars.
Nästa steg i kampen blir en demonstration på lördagen den 29 mars, i stan, klockan 12.
Alla som är mot privatiseringarna borde delta.
Karin Wallmark

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!