London slits isär av groteska klyftor

2017-10-11 21:44:53

foto: Alessandro Grussu / Flickr CC
London har blivit synonymt med klassklyftor och ökad ojämlikhet.

Nästan en tredjedel av Londons invånare lever i fattigdom.  Samtidigt ligger London i topp på listan över städer i världen som hyser flest antal mångmiljardärer.

Ett jobb och regelbunden lön är inte tillräckligt för att ta sig över fattigdomsgränsen. Mer än hälften av Londons 2,3 miljoner är arbetande fattiga – tillhör ett förvärvsarbetande hushåll. Det är en ökning med 50 procent sedan år 2006, enligt en färsk studie från Trust for London. Antalet fattiga i London är fler än antalet invånare i brittiska storstäder som Manchester och Liverpool.

Skälet är den giftiga kombinationen av låga löner och rekordhöga boendekostnader.
Arbetarnas reallöner fortsätter att sjunka i London och resten av Storbritannien, trots att antalet sysselsatta har ökat snabbt under de senaste åren.
Men de nya jobb som skapas är lågavlönade och otrygga. Idag är rekordmånga av Londons sysselsatta antingen korttidsanställda eller ofrivilligt deltidsarbetande.

I få städer gräver boendekostnaderna sådana hål i hushållens ekonomi som London. Det är dubbelt så dyrt att bo i London som i resten av Storbritannien. Boendet kostar i snitt
1 800 brittiska pund i månaden (över 19 200 kronor), enligt nyhetsbyrån Reuters den 10 oktober.
– Jag spenderar 47 procent av min lön på boendet, berättade Roger Taylor som bor i Hackeny, London, för brittiska BBC den 31 maj.
Under de senaste fem åren har hyreskostnaderna i London ökat med 20 procent, och uppemot 30 procent i det snabbt krympande kommunala bostadsbeståndet.
Bostadsbristen är enorm, särskilt vad gäller hyresrätter.
London är fattigdomens och de groteska klyftornas huvudstad. Londons tio procent rikaste hushåll sitter på mer än hälften av de samlade förmögenheterna – stadens fattigaste hälft förfogar gemensamt över endast 5 procent.

London har blivit den stad i världen som hyser flest antal miljardärer i brittiska pund (1 pund är 10,66 kr), enligt Sunday Times senaste The Rich List från maj i år.
Enligt denna lista har Storbritanniens 500 rikaste individer – många med hemadress London – en total förmögenhet som är större än vad de 1 000 rikaste hade ifjol.
Det senaste året var en ”verklig boom” för Storbritanniens superrika, summerar Sunday Times. Men som redan Marx påpekade: Ökad rikedom för ett fåtal betyder ökad fattigdom för de många. Sådan är kapitalismen. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!