Löner: Mest till de som redan har

2007-09-12 14:32:45
Numera tjänar de högsta direktörerna 41 gånger mer än en arbetare. För 25 år sedan tjänade direktörerna i de stora företagen 10 gånger mer än arbetarna.

Medan arbetarna i snitt fick ett lönelyft på knappa tre procent förra året höjde börsbolagens verkställande direktörer (vd) sina inkomster med 13 procent.

Årslön: 5 miljoner i snitt

Snittlönen för en vd på Stockholmsbörsen ligger nu på cirka 5 miljoner kronor, men flera direktörer tjänar mer än så.
Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg tjänade över 24 miljoner kronor förra året, om man också räknar in den bonus på nära 9 miljoner som han belönade sig själv med.
Trots facktopparnas alla vackra ord om ”att ta igen” en del av vad arbetarna har förlorat fortsätter löneklyftorna att öka.
Avtalen är för låga för att vända de senaste årens utveckling, som kännetecknas av att ”de med lägst inkomst också haft den sämsta löneutvecklingen och att löneskillnaderna tilltar” (LO-Tidningen den 7 september).
Till detta måste läggas att löneskillnaderna mellan män och kvinnor bara har minskat marginellt.
En halv miljon löntagare hör till de 25 sämst betalda yrkesgrupperna i Sverige. Av dem är majoriteten – 74 procent – kvinnor. Eller nästan 380 000 personer.
Unga kvinnor har lägre inkomster än män och halkar efter lönemässigt.
Fattigdomen har föryngrats. Andelen fattiga har ökat från 7,3 procent till 14 procent för vuxna ungdomar.
”Sedan 1998 har lönen för städare och vårdpersonal totalt ökat med mellan 4 700 och 4 900 kronor i månaden. Samtidigt fick ingenjörer och tekniker närmare 9 000 kronor mer i månaden och en civilingenjör 9 400 mer. Direktörerna och verkscheferna som fått nära 20 000 kronor mer i månaden att röra sig med under perioden”, skriver LO-Tidningen efter att ha analyserat löneutvecklingen från och med 1998 till och med år 2006.

Per Olsson

Källor: LO, LO-Tidningen och Aftonbladet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!