Löneupproret sprider sig till SSAB

2006-07-28 13:48:57
Nu osar det även hett på SSAB i Luleå efter att stålverksarbetarna följt gruvarbetarnas löneuppror.

Irritationen är utbredd och under förra veckan samlades anställda på ett flertal enheter, bland annat i stålverket och koksverket, till spontana träffar med krav på att få träffa sina ledningar.
Och träffarna har fått effekt. På en månad sedan man börjat förhandlingarna hände nästan ingenting.
– Vi upplevde att man från ledningen avbröt förhandlingarna tidigt, men nu efter våra spontana träffar under arbetstid verkar det hända lite saker.

Rekordvinst

Det centrala avtalet på 2,3 procent är alldeles för lite med tanke på SSAB-koncernens vinst på 5,7 miljarder kronor efter finansnetto ifjol. Vinsten för årets första kvartal blev 1,6 miljarder kronor.
– Det börjar vara dags att få upp lönerna och att arbetarna får ta del av vinsterna, för SSAB har verkligen möjlighet att betala, säger Bert Johansson, fackklubbsordförande vid SSA Tunnplåt till Offensiv.
Vad Metalls krav ligger på är man lite förtegen om.
– Vi kräver ett rejält påslag över det centrala avtalet, var vi hamnar lär förhandlingarna visa kring den 29 maj, fortsätter Johansson.
Samma missnöje med topparnas pensionsavtal som hos gruvarbetarna finns hos stålverksarbetarna, om än chefspensionerna inte är lika häftiga som inom LKAB.

”Det är irriterat”

SSAB-chefen Anders Ullbergs minst sagt frikostiga pensionsavtal retar många.
– Jo, det är irriterat, flera informationsmöten är inplanerade och stämningen är lite ”Nu får det vara nog”, avslutar Johansson.

Johannes Lundberg