”Lopez Obrador vägrar erkänna att femicide pågår”

På ISA:s kaderskola deltog flera från Latinamerika (Brasilien, Argentina, Chile och Mexiko), här på bild. Foto: Natalia Medina

Under den kaderskola som International Socialist Alternative anordnade den 25-30 juli ägde flera möten och kommissioner rum. En handlade om socialistisk feminism i den nykoloniala världen. Nedan följer rapporter om situationen i framför allt Mexiko.
– Hela Latinamerika har plundrats av kapitalismen, som har sett kontinenten som en skattkista full av resurser. Och kvinnor har varit särskilt utsatta av kolonialismen, inledde Maite från Mexiko och fortsatte:
– Kvinnor har varit i täten för flera massrörelser, då det råder en enorm ojämlikhet, fattigdom, rasism, sexism och homofobi i Latinamerika. Elva kvinnor dödas varje dag i Mexiko, en tydlig femicide (systematiska mord av kvinnor).
– I Mexiko pratas det om laglig abort, men inte att den ska vara tillgänglig. Det kostar 100-150 euro att utföra abort i Mexiko City, samtidigt som minimilönen är 6 euro per dag. Och 90 procent av alla våldtäktsfall sker inom familjen – men samtidigt är det familjen som måste godkänna en abort!
– För socialistiska feminister som oss är det en skyldighet att bekämpa detta, och vi kopplar kampen till det ruttna kapitalistiska systemet som reproducerar förtrycken.

Hannah Swoboda från USA, som har gjort många besök till Mexiko, fyllde i:
– Trots att elva kvinnor per dag mördas i Mexiko vägrar den nyligen valda presidenten, vänsterpopulisten Obrador, att erkänna att det pågår en femicide! Faktum är att antalet fall av kvinnomord har ökat under hans tid vid styret. Han har dessutom stängt ner dagis, skyddade boenden och kvinnojourer.
– Arbetare och kvinnor har börjat ta saken i egna händer eftersom väldigt få fall av mäns våld mot kvinnor leder till något. Flera demonstrationer och protester har anordnats, och kvinnliga arbetare har börjat organisera sig i facken i högre grad och reser där krav på åtgärder mot sexism och våld.

Phemelo från Sydafrika förklarade hur omfattande våldet mot kvinnor är även där. I Sydafrika dödas i snitt en kvinna var tredje timme, och den pågående kostnadsökningskrisen slår hårdast mot kvinnor.
Sydafrika har dessutom kallats ”världens våldtäktshuvudstad”, och en av tre kvinnor utsätts någon gång för sexuella trakasserier.

Som Liv Shange Moyo från Sverige förklarade i slutet på mötet pågår det ett krig mot kvinnor, där kvinnor utöver sexismen och våldet också drabbas hårt av hunger och matkriserna. Det är en pandemi av femicide i hela världen, inte enbart i den nykoloniala världen, men den socialistiska feminismen gör det ”osynliga synligt”.
Det blir inte bättre än såhär under kapitalismen – det är vår uppgift att fortsätta kämpa för ett socialistiskt alternativ där kvinnors och alla andras frigörelse kan förverkligas. ■

Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!