LR i munkavleförsedd protest mot Academedia

2018-01-17 12:46:54

foto: Arne Johansson
LR i protest mot Academedias skandalösa förfarande.

Lärarnas Riksförbunds Stockholm genomförde på lördagen en tyst och munkavleförsedd – men ändå tydlig – manifestation i samband med Sjölingymnasiet Södermalms öppet hus. Protesten riktades mot skoljätten Academedias skandalösa försök att tysta de två populära lärarna och mycket aktiva skoldebattörerna Magnus Ekblom och Göran Drougge, som har engagerat sig hårt i kampen mot vinstdrivande skolor.

–Vi är här för att två medlemmar har omplacerats utan någon som helst saklig grund. Att en av dem är skyddsombud gör det också särskilt allvarligt, förklarade Britt-Marie Selin, LR Stockholms vice ordförande för Offensiv.
Under försöken att göra sig av med Ekholm har denne enligt egen uppgift plötsligt anklagats för att skapa oro, arbetsvägra, vara ”grovt illojal” och politisk inför eleverna. Allt utan att tidigare ha fått någon enda anmärkning. ”Det är påståenden tagna ur luften”, har också LR:s koncernombud Andrés Jerez inom Academedia slagit fast.
LR Stockholm är liksom de omplacerade lärarna själva noga med att påpeka att skolan Sjölins Södermalm – förutom den nya rektorns och skolkoncernen Academedias hantering av de två lärarna – har ett gott rykte, ”tack vare kompetenta och engagerade lärare”.

”Vi vill också påpeka att arbetsmiljön har förbättrats för elever och personal på grund av det arbete skyddsombudet Magnus Ekblom och andra ombud lagt ned på skolan”, påpekade LR:s flygblad, samtidigt som det under manifestationen också delades ut en lista över alla förbättringar som facket har lyckats få igenom på skolan.
Även om det svaga Almegaavtalet bygger på arbetsgivarens ensidiga rätt att leda och fördela arbetet utan att uttryckligen kräva saklig grund för omplaceringar, anser LR Stockholm att försöken att först sparka, sedan köpa ut och till sist omplacera skyddsombudet Ekholm är fråga om en kränkning av föreningsrätten.

– Det är för oss uppenbart att det verkliga skälet är de två lärarnas engagemang för ”Elevintresse före vinstintresse”. Nu är det viktigt att LR driver den här frågan så långt det går i Arbetsdomstolen, underströk Britt-Marie Selin.
Selin sade sig aldrig tidigare ha hört talas om att en så stor summa erbjudits som i försöket att köpa ut Ekholm, men som denne nobbade – två årslöner trots en extremt het arbetsmarknad för lärare och goda möjligheter att snabbt få ett annat lärarjobb.
Omplaceringen av Drougge kom sedan denne enligt Selin ”vägrat ljuga” och berättat för kollegor och elever att det inte var sant som det påstods att Ekholm och skolan ”kommit överens” om att denne skulle sluta på skolan.
– De har inte låtit sig köpas, slog Selin fast.

Mycket talar för att Academedia genom sin arrogans, som förhoppningsvis även drar dem inför Arbetsdomstolen, har skjutit sig själva rejält i foten, precis i upptakten till en valrörelse där skolans kommersialisering blir en het fråga.
En intressant detalj, som dessvärre påminner om hur Kommunals ledning länge i strid med medlemmarnas intressen bidrog till privatiseringspolitiken, är att Sjölingymnasiet är döpt efter Kommunals före detta avtalsombudsman Jan Sjölin. Denne inledde efter sin tidiga pensionering vid 55 års ålder en lukrativ karriär som investerare och styrelseledamot i Vittra AB, som också uppkallade en av sina skolor efter honom.
Sedan Vittra AB gått upp i Academedia har hans namn fått leva kvar i nya filialer. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!