Ludvika slöt upp mot nazistmarschen

2018-05-03 13:03:15

foto: Offensiv
Nazisterna buades ut totalt.

Nazisternas marsch i Ludvika på 1 maj blev en flopp då antirasisters motdemonstrationer störde dem hela tiden. Polisens skydd av nazisterna gjorde det dock svårt att helt blockera deras hatmarsch.

Vid 13:00 påbörjade NMR sin marsch i Ludvika. Längs med den utstakade rutten hade antirasister samlats för att visa sitt missnöje och skandera slagord som ”Inga nazister på våra gator”. Runt 200 nazister tågade sedan in i Ludvika centrum, hälften med skjortor och hälften civilklädda. De möttes av cirka 1 500 antirasister som hade samlats kring Garvarns torg.
Polisen ledde sedan nazisterna in på ett avspärrat område där de skulle hålla sina tal. Men från varsin sida av avspärrningarna samlades antirasister och skanderade slagord och talkörer som ”Jalla jalla, Sverige åt alla” och ”Vad ska vi göra? Krossa nazismen”.
Trots den kalla luften och det regn som var överhängande var stämningen bland antirasisterna mycket god och talkörerna störde nazisterna till den grad att de försökte få polisen att tysta ner antirasisterna, vilket polisen insåg var en omöjlighet och inga krav tillgodosågs.  

De antirasister som RS pratade med stämde in i att vi måste bygga antirasistiska nätverk för att mobilisera mot nazism och rasism och att vi inte kan vänta på att någon annan ska ta på sig det ansvaret, utan att det är studenter, arbetare och vanligt folk som måste stå upp och aktivt ta kampen.
Under dagen såldes 40 Offensiv och 30 knappar, och flera kom fram och ville prata med oss. Det var tydligt att folk är trötta på den normalisering av nazism och rasism som äger rum idag och att många vill göra motstånd.

Vid 15:30-tiden, en halvtimme efter att NMR:s demonstrationstillstånd tagit slut, började nazisterna tåga tillbaka samma väg som de kom. Återigen möttes de av skanderande protestrop och en folkhop av antirasister som tydligt visade missnöje med nazisterna och deras närvaro. Polis eskorterade nazisterna, allt medan antirasister följde efter. Nazisterna såg vilsna ut och även polisen började se lite oroliga ut när antirasister lyckades trycka sig närmre och närmre. Till slut upprättade polisen en tillfällig blockad för antirasisterna så att distansen mellan NMR och antirasisterna skulle bli större. Inga större oroligheter inträffade.
Kring den folkmassa som hade slutit upp för att protestera mot NMR syntes Clowner mot rasism och nätverket Dalarna mot rasism. Även förintelseöverlevande Hédi Freid var på plats. 

Nu måste kampen fortsätta och nya, kämpande antirasistiska nätverk i Ludvika och hela Dalarna byggas upp som kan trycka tillbaka nazisterna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!