Luleå: 100 tjänster i skolan försvinner

2010-06-03 11:04:16
Luleå kommun säger upp 100 lärare och fritidspedagoger inför hösten. Men Luleås kommunalråd Karl Petersen säger, trots nedskärningarna, att skolan ”är ett område fredat från nedskärningar”.

Den socialdemokratiska kommunled­ningen påstår att det handlar om att elevantalet minskat och att man därför måste säga upp 100 lärare.

– Men i det här fallet handlar det om en elevminskning på 100 elever och det motsvarar bara 8 pedagoger, kommenterade Lena Heikka, fackordförande för Lärarnas Riksförbunds Luleåområde i radions P4 Norrbotten.
Kommunalrådet Karl Petersen (S) försvarar nedskärningarna med att säga att elevantalet minskar, men till största delen handlar det om att skolförvaltningen vill göra sig av med den ”dyra” resurspoolen (vikariepoolen).
– Det är helt felaktigt att poolen är dyr. Om vikarier i poolen inte blir utringda så har de alltid fast tjänst som resurs på en skola. Det är alltid behövligt, säger en lärare som Offensiv har talat med
Britta Berggren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!