Luleå: Biblioteket hotas av nedläggning

2007-06-20 15:55:04
Biblioteksutredningen föreslår att biblioteket på Örnäset i Luleå stängs den 31 december 2007.

Biblioteket ligger i samma byggnad som ett äldreboende och delar entré med boendet. Detta gör att biblioteket inte kan ha öppet kvällstid och helger, för att de äldres säkerhet sätts i främsta rummet.
När personalen på bett om en separat ingång till biblioteket har de fått till svar att huset är byggt på sådant sätt att det är omöjligt.

Rådslag

Enligt utredningen skall det göras ett ”Rådslag Örnäset” under våren och hösten 2007. Där ska de boende – barn, ungdomar, vuxna och äldre – få möjlighet att lämna sina synpunkter. Men detta rådslag är ännu inte påbörjat.
RS tycker att det ska skapas en drogfri mötesplats för dem som bor på Örnäset, där flera verksamheter som bibliotek, fritidsgård och familjecentralen Växhuset kan samsas under samma tak.
Både personalen på biblioteket och ansvarig för Växhuset ställer sig bakom detta förslag.
Lilian Sundkvist på Växhuset säger att de behöver större lokaler. Hon tycker att en gemensam träffpunkt, en plats där folk kan mötas på ett naturligt sätt, skulle vara en självklarhet för dem som bor på Örnäset.

Signe Engström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!