Luleå demonstrerade för sammanhållning – mot rasism

2015-01-14 10:01:51




Under lördagen den 10 januari hölls en demonstration för sammanhållning i Luleå av nätverket Ett Luleå för alla (ELFA), som en reaktion på attentatet i Paris och moskébränderna i Sverige. Rättvisepartiet Socialisterna deltog i demonstrationen som samlade ett femtiotal personer.

Under demonstrationen som gick genom centrala Luleå hölls talkörer som bland annat ”Inga rasister på våra gator”. Demonstrationståget stannade i centrum där talare pekade på hur muslimer och andra grupper hotas. Moskébränderna och terrorattentatet i Paris har fått ett efterspel i media och av rasister som innebär attacker på religionsfrihet och demokrati. Några av talarna ställde frågan: Vilka står näst på tur? Hbtq-personer, socialister, antirasister och fler därtill hotas nu av dem som vill tysta ner folk.
Till frågan om sammanhållning måste det tilläggas, kanske speciellt i Sverige efter decemberöverenskommelsen, att sammanhållningen måste ske på klassbasis. När borgerliga politiker av olika färg samarbetar kommer vi att se fortsatt högerpolitik, det vill säga samma politik som banat väg för rasistiska Sverigedemokraterna. Ökande klassklyftor och fortsatta nedskärningar ger ingen sammanhållning – istället kommer utanförskapet och desperationen att öka.

Högerpolitiken finns inte bara hos Decemberöverenskommelsens partier, utan den finns minst lika mycket hos Sverigedemokraterna. SD har röstat för skattelättnader för de rika, försämringar för de fattiga och står för än mer ökade klyftor i samhället toppat med ren och skär rasism.
Vi behöver sammanhållning mellan arbetstagare, hyresgäster, studenter, pensionärer, arbetslösa, utförsäkrade – listan är lång över oss som förtrycks av kapitalismen. Men oavsett religionstillhörighet, hudfärg och härkomst är det vi som måste hålla ihop mot splittring, högerpolitik och rasism. ■