Luleå: Det kokar bland personalen i äldrevården

2018-08-29 17:03:07

foto: RS Luleå
Demonstration för att försvara helgtillägget. Nu krävs det att nya protester organiseras underifrån.

Efter två år av nedskärningar och en svår sommar med sjukskrivningar, semester och brist på vikarier är personalen på Luleås vård- och omsorgsboenden på bristningsgränsen. Smygande nedskärningar utan information till personalen på golvet oroar. 

Samtidigt som kommunledningen av allt att döma förbereder nya stora nedskärningar diskuteras det nu ett ”äldrevårdsuppror” för att ta kampen för fler anställda, mer resurser och rimliga arbetsvillkor.

Undersköterskor i äldrevården vittnar för Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna (RS) om att tjänster just nu dras in när personal går i pension, långtidssjukskrivs eller slutar.

– Vi får ingen information om vad som ligger bakom, men vi känner ju igen tecknen och är rädda för att det kommer nya stora nedskärningar, kommenterar en undersköterska.

Sedan tidigare har många tjänster dragits in för att uppnå kommunens besparingskrav på en procent av verksamhetskostnaden som har varit i kraft sedan 2017. Det har haft stora effekter på vård- och omsorgsboendena. 

På många avdelningar har personalstyrkan på förmiddagspassen dragits ned till två. Det kan innebära att två personer före lunch ska hinna med att väcka nio boende, genomföra morgonhygien, dusch, påklädnad, frukost, ge mediciner och ta prover, lägga om sår, dokumentera via datorprogram, beställa matvaror, måltider, förbrukningsvaror, tvätta kläder och städa – plus allt som oftast rycka ut för att täcka upp på andra avdelningar, handleda vikarier och möta anhöriga.

– Vi springer på knäna och hinner inte se människorna vi vårdar, ofta känns det som att det bara blir förvaring, det är inte värdigt, berättar en undersköterska.

Samtidigt har beställningen av matvaror och näringspulver utvecklats till en tvekamp mellan å ena sidan chefer med direktiv uppifrån att spara och å andra sidan vårdpersonalen som ser de gamlas behov som tydligen inte får plats i budgeten.

I hemtjänsten har det dragits ned på beviljad tid till brukarna.

Känslan av att det är nog nu har bubblat under ytan under lång tid. Ett ”uppror” för äldrevården på initiativ av personal, men med händerna utsträckta även till anhöriga och andra berörda, förbereds nu. 

Det är laddat för konflikt då kommundirektören, som Offensiv rapporterade i förra numret, har fått i uppdrag av S-styret i Luleå att utreda hur kostnaderna för den ”för dyra” äldrevården (liksom förskolan och kultur/fritid) kan minskas.

RS stöder organiseringen och visar på att det finns resurser så det svämmar över i samhället. 

Sveriges BNP har ökat med 150 000 kronor per person de senaste 20 åren (inflationen borträknad), men det ökade välståndet hamnar inte där det behövs.

– Vad som behövs är ett landsomfattande vårduppror som tar strid för att omfördela resurserna, från storföretags- och bankvinster till vård, skola, omsorg, bostäder och asyl, säger Jonas Brännberg, som sitter i Luleå kommunfullmäktige för Rättvisepartiet Socialisterna. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!