Luleå: Flera äldreboenden och nybyggd skola säljs ut

2016-08-24 10:50:28

foto: Jonas Brännberg
Den nyliberale nedskärningsmästaren Niklas Nordström (S, i mitten) är i farten igen.

Under tisdag eftermiddag (den 23 augusti) kom nyheten om att S-ledningen i Luleå säljer ytterligare fem vård- och omsorgsboenden samt en nybyggd skola till fastighetsbolaget Hemsö. Ännu finns ingen prislapp klar, men redan nu vet vi att räkningen på sikt skickas till skattebetalarna i Luleå kommun. Avsändare är kommunalråden Niklas Nordström och Yvonne Stålnacke, de enda två politiker som har haft insyn i affären.

Hemsö gjorde ifjol en vinst efter skatt på över en miljard kronor. På en direkt fråga svarade regionchef Jonas Jalkander att bolagets avkastningskrav är 10-15 procent på eget kapital.
Hur de pengarna skulle komma in utan att Luleå kommun och dess skattebetalare fick betala hade han svårt att förklara:
– Det är svårt att förklara i ekonomiska termer, men vi lånar pengar och får därmed större avkastning.

Kommunalrådet Niklas Nordström försökte i ett populistiskt utspel villkora byggandet av ett nytt badhus på Hertsön med fastighetsförsäljningen med förhoppningen att Luleborna inte ska veta om att kommunen utan problem kan finansiera ett badhusbygge med egna medel och lån med extremt låg ränta.

S-ledningen genomför den nyliberala högerpolitik som redan med Alliansen gjorts bankrutt. Förutom att det kommer att bli dyrt blir det dåligt och otryggt för anställda fastighetsskötare när en ansvarig för fastigheterna ersätts med Luleå kommun som hyresgäst, Hemsö som förvaltare och sannolikt ett antal underleverantörer som sköter olika delar av fastighetsskötseln. Precis som med järnvägen kommer ingen att ta ansvar – utom för sin egen vinst.
Försäljningen kommer troligen upp för beslut i kommunfullmäktige i slutet av november.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!