Luleå: Försvara vegansk kost i skolan

I matsalen i kv Kungsfågeln, Luleå gymnasieskola serveras ingen veganmat om politiker och tjänstemän får bestämma (Foto: Sarah Häggström).

av Sarah Häggström // Artikel i Offensiv

När skolan började efter sommarlovet var den veganska kosten borta från matserveringen i skolan i Luleå. Nu behövs protester mot nedskärningspolitiker och tjänstemän!
Allt fler väljer att äta mer från växtriket och mindre från djurriket. Oftast beror det på tre olika anledningar. Det är för djurens skull, sin hälsas eller för planetens skull. Det borde vara känt för alla att man minskar sitt ekologiska fot­avtryck genom att äta mindre animaliska produkter, speciellt det senaste året då Greta Thunberg började uppmärksammas för sin skolstrejk för klimatet, som också lever på en vegankost. 
Men när skolan började igen visade det sig att politiker/tjänstemän inte hade tagit hänsyn till dessa fakta.

Vi fick höra av klasskompisar och mattanter att det inte längre skulle serveras mat för veganer i skolan. Ingen hade fått information om denna nya plan. Elever med vegankost hänvisades då istället till salladsbuffén. 
Att äta vegetariskt av etiska skäl går fortfarande bra, men inte veganskt. Vi lär oss att djurhållningen är en av de främsta klimatbovarna, men kan sedan inte försöka ändra på det genom att förändra vår kost!
Avdelningschefen för måltider i skolan, Mats Åström, ljög först om att veganmat ”inte är tillräckligt näringrik” för att i nästa stund hänvisa veganer till salladsbuffén, som om den vore mer näringsrik!
– Det känns som en bakåtutveckling att frånta oss elever rätten att stå upp för oss själva och göra val baserat på den moral och etik vi strävar efter att leva enligt, säger My Rörling, som har varit vegan under hela sin skolgång i Luleås kommunala gymnasieskola. 
– Istället för att tvinga de som valt bort animalier att nu börja äta animalier igen, kan den vegetariska kosten bytas ut mot vegansk kost, fortsätter My. 

My Rörling (Foto: privat).

Om energin ska räcka genom hela skoldagen behöver det erbjudas bra mat för alla elever. Varför ska vi elever som har valt veganism behöva drabbas? Som sagt är många veganer för planetens skull och det är något som borde föras fram och prioriteras, inte sättas gränser för. 
Skolorna som alla andra måste följa med och anpassa sig efter utvecklingen. Vi kan inte pausa tiden och sätta kriser som klimatet åt sidan för att spara eller omplacera pengar. Tiden går bara framåt och då måste vi göra detsamma. Låt även eleverna få bestämma själva vad för etik och moral som passar bra hos dem. Det är helt absurt att dra sådana gränser i en plats och tid där vi är menade att lära, hitta och utveckla oss själva. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!