Luleå: Höger(s)väng rakt ner i diket

2008-05-28 15:56:52
Socialdemokraternas förslag att privatisera delar av tekniska förvaltningen i Luleå har mött ett stort motstånd, men trots motståndet tog man på kommunfullmäktige den 26 maj beslut om privatiseringar.

Protesterna har varit många. De anställda har genomfört en rad protester, man har bland annat skrivit brev till s-ledamöter, protesterat utanför olika möten och man genomförde en historisk demonstration på 1 maj.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Luleå har samlat in cirka 1 800 namn mot privatiseringarna som man har lämnat över till kommunalrådet Karl Petersen (s).
Motståndet har tidigare fått so­cialdemokraterna att backa från att privatisera lokalvården, men nu ska ett femtontal jobb inom fastighetsskötsel och teknisk service läggas ut på entreprenad.
Vänsterpartiet lade ett tilläggsförslag som skulle innebära att tekniska förvaltningen själva ska få ­lägga anbud på de jobb som ska läggas ut, men efter votering röstades det förslaget ner.

Stoppa privatiseringarna

– Jag tror inte att sossarna förstår hur illa ute de är. Jag tror inte att de förstår hur många arbetares förtroende man nu förlorar och därmed röster i nästa val, sade Karin Wallmark från RS.
Karin Wallmark tog också upp en rad negativa konsekvenser som en privatisering medför och gav exemplet Sunderby sjukhus, där ISS har hand om städningen, smutsen gror och de anställda är förtvivlade för att de inte klarar av sina jobb.
– Med privat regi så finns det ju ett vinstintresse, och dessa vinster måste tas någonstans ifrån, sade Karin.
– Detta är en underkastelse för Svenskt Näringsliv och det visar äv­en på ett förakt för manuellt arbete, man ger sig alltid på dem med praktiska arbeten, sade Göran Thyni från RS.

Skandalbeslut

Högerregeringens politik är väldigt illa omtyckt, enligt opinionsundersökningar. En högerpolitik som socialdemokraterna i Luleå nu kopierar, trots att privatiseringar inte var en fråga man gick till val på.
Beslutet är en skandal, främst för de 15 anställda vars jobb nu är hotade.

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!