Luleå: ”Inga nazister på våra gator”

2007-12-12 15:14:00
Ett 50-tal personer samlades för en demonstration mot rasism i centrala Luleå lördagen den 8 december. Förutom deltagare i demonstrationståget stod också åhörare och lyssnade på talen.
Demonstrationen var extra viktig med tanke på att både sverigedemokraterna och olika nazistgrupper försöker etablera sig i norra Sverige.

Under demonstrationen hölls tal av representanter för Rättvisepartiet Socialisterna, Socialistiska studenter, Iranska Flyktingars Riksorganisation, Ingen människa är illegal och Elevkampanjen.
– Under mer än 10 år har Sveriges flyktingpolitik visat prov på ett alltmer omänskligt agerande. År 1982 fick 85 procent av de asylsökande uppehållstillstånd i Sverige, i jämförelse med år 2000, då nio av tio fick avslag på sin ansökan. FN:s tortyrkommitté har vid elva tillfällen dömt Sverige för att ha utvisat människor till länder där de riskerar att utsättas för tortyr. Storföretagen och regeringen är medskyldiga till att människor tvingas fly genom att man deltar eller stödjer i krig som i Irak. Sverige exporterar vapen till diktaturer och bidrar till att plundra fattiga länder. Det finns mer pengar än någonsin i Sverige. Pengar som skulle kunna finansiera vård, skola och flyktingmottagningar flera gånger om. En gemensam enad kamp underifrån är det som behövs för att stoppa rasism och utvisningarna, sa Johanna Evans från RS i Luleå.

Enad kamp

– Man måste visa på sverigedemokraternas 33-punktsprogram för att människor ska förstå att det handlar om ett renodlat rasistiskt parti. Det största hotet är att sverigedemokraterna ska komma in i riksdagen. På så sätt blir det mer rumsrent med rasism i media. Partiet siktar på att etablera sig i Norrland, sa Paula Dahlberg från Socialistiska Studenter.
Sara Linderlöf från Elevkampanjen berättade om det ökade våldet från olika nazistgruppers sida och vikten av att bekämpa dem medan de är små.
Farzad Samimi berättade om hur Migrationsverket slösar massor med pengar på utvisningar, medan andra får vänta i åratal på beslut.
RS Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!