Luleå: Namninsamling för folkomröstning om skolan

av RS Luleå

2 000 slöt upp den 23 april mot kommunens nedskärningsplaner. Nu trappas kampen upp med initiativ till folkomröstning om skolan (Foto: Yonggang Cui).

Luleås skolkämpar har nu startat insamlingen av namnunderskrifter i ett så kallat folkinitiativ med krav på en folkomröstning som syftar till att stoppa planerna på centralisering och stordrift av Luleå kommuns skolor och förskolor.

Hela Kommunen Ska Leva Och Lära (HKSLOL) höll lördag den 4 maj kampanjmöte i Östra skolans matsal där folkinitiativet lanserades. Efter mötet satte namninsamlandet igång direkt på Storgatan. Målet är att samla in 10 000 underskrifter, vilket med rejäl marginal passerar lagkravet på tio procent av kommunens röstberättigade (i Luleås fall cirka 6 100 personer).
Under 2016 samlade HKSLOL in över 8 000 underskrifter på tre månader. Då valde Socialdemokraterna, Moderaterna och Landsbygdspartiet Oberoende att rösta ned förslaget om folkomröstning. Idag har de partierna inte längre den två tredjedelars majoritet i fullmäktige som krävs för att stoppa en folkomröstning. Om namninsamlingen går enligt plan kommer kommunen med andra ord tvingas anordna en folkomröstning. På vägen dit siktar skolkämparna förstås på att hålla ångan uppe med fler protester, och insamlingen i sig kan ju bli en stark opinionsyttring.
Samtidigt backar HKSLOL två laglighetsprövningar av nedläggningsbeslutet.

Rättvisepartiet Socialisterna ger sitt fulla stöd till både laglighetsprövning och folkinitiativet. Samtidigt påpekar våra medlemmar som är aktiva i organiseringen att det i sig inte räcker. Att politikerna slog dövörat till den största demonstrationen i Luleå på årtionden (2 000 mot skolnedläggningarna den 23 april) är en signal om att inget mindre än ett lokalt uppror kan tvinga dem att backa.
En folkomröstning är bara rådgivande, och avgörande för skolstriden blir att backa upp med protester som kan ena ännu fler och utmana makten på riktigt. Gemensam skolstrejk, ockupation och lokal generalstrejk är ideér som behöver diskuteras.
Samtidigt kastar kommunledningen själv allt skarpare ljus på vidden av utmaningen – skolnedläggningarna är bara början på det massiva nedskärningsprogram som kommer bli ännu större inom kort, när även statens nya kommunala utjämningssystem beslutas och träder i kraft med ytterligare 82 miljoner kronors nedskärningar aviserade av Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S). 
Breddade, enade protester från varje hörn av de drabbade verksamheterna och alla andra som berörs behövs för att tvinga de styrande att växla spår – eller hoppa av.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!