Luleå Pride blev succé

2012-06-20 16:24:59
Stämningen var positiv när Luleå Pride firades för första gången. Rättvisepartiet Socialisterna och HBT-socialisterna var några av de organisationer som befann sig på Prideområdet i stadsparken den 15-17 juni.

Under lördagen hölls en partidebatt om vad kommunens olika partier gör och anser behöver göras i hbt-frågor. Landsbygdspartiet Oberoende och Kristdemokraterna avböjde inbjudan till debatten och deltog inte alls under Pride. Sophie ­Gunnarsson och Linda Moestam från RFSL Luleå frågade ut gruppledarna från M, C, MP, V, FP, RS och S under en timme. En fråga gällde vilket område som de tyckte var mest akut att ingripa på och arbeta med hbt-frågor. De ­flesta svarade barn och ungdomar, medan Jonas Brännberg från RS menade att det behövs kamp mot hatbrott och en upprustning av hela välfärden för att göra situationen för hbt-personer bättre.
– Det är ju självklart bra med t ex hbt-certifierade skolkuratorer och sköterskor, men det spelar ju ingen roll om denne bara är på skolan en timme i veckan, sa Brännberg.

Senare under lördagen gick Luleås första Prideparad, som samlade uppemot 1 000 personer. RFSL som arrangerade Pride var mycket nöjda med uppslutningen, som visar på behovet av en Priderörelse i Norrbotten.
Rättvisepartiet Socialisterna drev kampanj mot utvisningarna av hbt-flyktingar och fick en väldigt bra respons. RS, HBT-Socialisterna och Asylrörelsen höll i ett seminarium om hbt-personers situation världen över och hbt-flyktingars situation i Sverige.
Josephine Landström började med att berätta om hur det på flera håll i världen försämras för hbt-personer. Exempel på det är den nya lagen i Ryssland, som förbjuder ”hbt-propaganda”. Seminariet avslutades med frågor och diskussion bland de cirka 20 åhörarna.
Louise Strömbäck

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!