Luleå: Psykiatrin i kris

2018-09-05 22:21:03

foto: RS Luleå
Maria Linna, RS-medlem och arbetsterapeut med 37 års erfarenhet av psykiatrisk verksamhet.

Några av de vanligaste frågorna som Rättvisepartiet Socialisterna (RS) får under valkampanjen handlar om psykiatrin. Trots den stora ökningen av psykisk ohälsa är det uppenbart att psykiatrin inte är en prioriterad fråga för de styrande i regionen eller kommunen – verksamheten är i kris.

Inom närpsykiatrin i Luleå flyr personalen dåliga arbetsvillkor och ständiga omorganisationer över deras huvuden. För allvarligt sjuka patienter är resultatet katastrofalt när kontinuiteten försvinner. Andra får vänta alltför länge utan hjälp, eller hänvisas till en jourtelefon. Konsekvenserna kan bli förödande. 

I kommunen har mötesplatser som alltid varit tillgängliga ersatts av mobila team som inte har resurser att hjälpa enligt behoven. Viktiga kunskaper och erfarenheter kommer inte till nytta på grund av tidsbrist.

– För att lösa krisen behövs en massiv upprustning. Det handlar både om pengar för att kunna anställa fler på bättre villkor, men också om att psykiatrin måste sluta styras av chefer/administratörer utan erfarenhet av vård. Istället behöver styrningen utgå från behoven och organiseras underifrån av personalen i samråd med patienterna, de verkliga experterna, säger Maria Linna, RS-medlem och arbetsterapeut med 37 års erfarenhet av psykiatrisk verksamhet.

Toppstyret måste bort och det måste ske en omfördelning i kommun och landsting: från partistöd, politiker och deras miljonrullning för att smörja direktörer, till vården. Det behövs samtidigt ett vårduppror för en verklig omfördelning av samhällets resurser. Det är helt ohållbart att det har blivit 25 procent fler miljardärer sedan förra valet, samtidigt som kommuner och landsting ”inte har råd” med de löner och villkor som behövs för att få och behålla personal.

Förutom en verklig satsning på psykiatrin behövs kamp mot orsakerna bakom psykisk ohälsa, som de snabbt ökande klassorättvisorna, de allt stressigare och osäkrare jobben, attacker på sjukskrivna, de sjuka kroppsidealen, de orimliga förväntningarna på unga och hur samhällsproblem skylls på individen.

Den ökande psykiska ohälsan är ett symptom på ett sjukt samhälle med ökande klyftor, ett ohållbart arbetsliv, ouppnåeliga ideal och en medveten rasistisk splittring och ”sparka nedåt”-attityd från allt fler politiker.

– Rättvisepartiet Socialisterna vill bygga ett vårduppror för upprustad psykiatri och välfärd. Tillsammans kan vi ta strid för vård efter behov till dem med psykisk ohälsa, för drägliga arbetsvillkor för vårdpersonal och för ett annat, rättvist samhälle, där människans behov styr, inte ett fåtal miljardärers vinstintressen, säger Jonas Brännberg, nr 1 på Rättvisepartiet Socialisternas landstingsvalsedel i Norrbotten. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!